Ünnepi fonott kalács recept
Elkészítése:
A tésztához 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk.
Ezután az élesztőt, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadjuk, és lágy tésztává dolgozzuk, közben a tojássárgákat is hozzáadjuk.
A tésztából cipót formálunk, egy kelesztőtálba fektetjük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb 40 perc).
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb 30 cm hosszú rúddá hengergetjük és befonjuk.
Margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk és ismét 30 percig kelni hagyjuk.
Utána tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük és 180 fokon, légkeveréses sütőben kb 20 percig sütjük.
Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést.
Rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A házi fonott kalácsot össze sem lehet hasonlítani az adalékanyagokkal felduzzasztott bolti kalácsokkal, ezért ne sajnáljuk rá az időt, legalább ünnepnapokon.