Ünnepi fonott kalács recept

Elkészítése:
A tésztához 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk.
Ezután az élesztőt, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadjuk, és lágy tésztává dolgozzuk, közben a tojássárgákat is hozzáadjuk.
A tésztából cipót formálunk, egy kelesztőtálba fektetjük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb 40 perc).
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb 30 cm hosszú rúddá hengergetjük és befonjuk.
Margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk és ismét 30 percig kelni hagyjuk.
Utána tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük és 180 fokon, légkeveréses sütőben kb 20 percig sütjük.
Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést.
Rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A házi fonott kalácsot össze sem lehet hasonlítani az adalékanyagokkal felduzzasztott bolti kalácsokkal, ezért ne sajnáljuk rá az időt, legalább ünnepnapokon.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Puha, krémes, gyümölcsös – 10 sütemény, amitől szebb lesz a hétvégéd
Egy finom házi sütemény mindig jó ötlet hétvégére – főleg, ha nem kell hozz
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.07.11. péntek
Ma egy igazi kényeztető menüvel készültünk! A napot egy selymes, sajtos-pór
Tovább olvasom »
12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »