Ünnepi fonott kalács recept

Elkészítése:
A tésztához 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk.
Ezután az élesztőt, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadjuk, és lágy tésztává dolgozzuk, közben a tojássárgákat is hozzáadjuk.
A tésztából cipót formálunk, egy kelesztőtálba fektetjük, letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb 40 perc).
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb 30 cm hosszú rúddá hengergetjük és befonjuk.
Margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk és ismét 30 percig kelni hagyjuk.
Utána tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük és 180 fokon, légkeveréses sütőben kb 20 percig sütjük.
Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést.
Rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A házi fonott kalácsot össze sem lehet hasonlítani az adalékanyagokkal felduzzasztott bolti kalácsokkal, ezért ne sajnáljuk rá az időt, legalább ünnepnapokon.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »