Túrós kalács és sonkás kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 2 cs szárított élesztő
- 1/2 dl olaj
- 3 dl tej
- 1 kk só
- 1 kk cukor
Sós töltelékhez:
- 2 ek liszt
- 2 ek vaj
- 2 dl tej
- csipet só
- 100 g natúr, tömlős sajt
- 30 dkg felkockázott csirkemellsonka
- 1 tv paprika kockára vágva
- 1 szál újhagyma a zöldjével együtt
- 10 dkg reszelt sajt
Édes töltelékhez:
- 40 dkg túró
- 15-20 dkg eritrit vagy cukor
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek étkezési búzadara
Elkészítése:
A tésztát összeállítjuk a hozzávalókból, nem kell az élesztőt felfuttatni.
Letakarva, langyos helyen kb 1 órát kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A túrós töltelék hozzávalóit egy tálba tesszük, majd villával alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk.
Az egyik felét téglalap alakúra nyújtjuk és az egyik felét 45 fokos szögben bevagdossuk, a másik oldalára kenjük a tölteléket és feltekrejük, mint a bejglit.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és kelesztjük 30 percet.
Közben elkészítjük a sós tölteléket. A vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet és megpirítjuk, majd felöntjük a tejjel, sózzuk és sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, akkor belekeverjük a tömlős sajtot is.
A maradék tésztát kör alakúra nyújtjuk, megkenjük a sajtos krémmel, majd 9 cikkre vágjuk. A szeletekre egyenként rászórjuk a sonkát, paprikát, hagymát, sajtot, majd feltekerjük a szélesebb részétől és kifli alakúra hajlítjuk.
Egy másik, sütőpapíros tepsire tesszük a kifliket és kelesztjük.
Közben a sütőt hőlégkeveréssel 170 fokra előmelegítjük. Amikor bemelegedett, akkor mindkét tepsit betesszük és kb 30-35 perc alatt világosra sütjük.