Túrós kalács és sonkás kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 2 cs szárított élesztő
  • 1/2 dl olaj
  • 3 dl tej
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor

Sós töltelékhez:

  • 2 ek liszt
  • 2 ek vaj
  • 2 dl tej
  • csipet só
  • 100 g natúr, tömlős sajt
  • 30 dkg felkockázott csirkemellsonka
  • 1 tv paprika kockára vágva
  • 1 szál újhagyma a zöldjével együtt
  • 10 dkg reszelt sajt

Édes töltelékhez:

  • 40 dkg túró
  • 15-20 dkg eritrit vagy cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek étkezési búzadara

Elkészítése:

A tésztát összeállítjuk a hozzávalókból, nem kell az élesztőt felfuttatni.

Letakarva, langyos helyen kb 1 órát kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket.

A túrós töltelék hozzávalóit egy tálba tesszük, majd villával alaposan összekeverjük.

A megkelt tésztát két részre osztjuk.

Az egyik felét téglalap alakúra nyújtjuk és az egyik felét 45 fokos szögben bevagdossuk, a másik oldalára kenjük a tölteléket és feltekrejük, mint a bejglit.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és kelesztjük 30 percet.

Közben elkészítjük a sós tölteléket. A vajat felmelegítjük, rászórjuk a lisztet és megpirítjuk, majd felöntjük a tejjel, sózzuk és sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, akkor belekeverjük a tömlős sajtot is.

A maradék tésztát kör alakúra nyújtjuk, megkenjük a sajtos krémmel, majd 9 cikkre vágjuk. A szeletekre egyenként rászórjuk a sonkát, paprikát, hagymát, sajtot, majd feltekerjük a szélesebb részétől és kifli alakúra hajlítjuk.

Egy másik, sütőpapíros tepsire tesszük a kifliket és kelesztjük.

Közben a sütőt hőlégkeveréssel 170 fokra előmelegítjük. Amikor bemelegedett, akkor mindkét tepsit betesszük és kb 30-35 perc alatt világosra sütjük.