Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós béles recept

Túrós béles
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2,5 dkg élesztő
    • 2 dl tej
    • 2 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 10 dkg margarin
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Töltelékhez:

    • 45 dkg túró
    • 2 tasak vaníliás cukor
    • 2 ek cukor
    • 0,5 kezeletlen citrom héja
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Lekenni:

    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    z élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, majd megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a margarint. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    A töltelékhez a túrót egy villával áttörjük, majd összedolgozzuk a cukrokkal, a tojással és a citrom reszelt héjával. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
    12, közel egyforma négyzetre vágjuk. A tészták közepén elosztjuk a tölteléket. (Nekem kb. 1 nagy evőkanálnyi jutott mindegyikre.) Majd a tészták négy sarkát összefogjuk és megcsavarjuk.

    A béleseket sütőpapírral bélelt egész nagy tepsibe (38*30 cm) sorakoztatjuk. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.

    Lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép barnára sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.

    Tipp:

    Vasárnap délután egy kis finomságra vágytunk, volt is itthon egy csomag túró. Mivel már túrós béles régen készült, ezért nem is vártam sokat, bedagasztottam és sütöttem egy adag kalácsot.

    Erről a finomságról mindig Nagymamám jut eszembe, hisz anno Ő nagyon sokat sütötte és én a deszka mellett figyeltem, hogy hogyan is csinálja. Később Anyukám keze munkáját követtem, majd én is elsajátítottam a technikát.

    A kezdeti próbálkozások alkalmával eléggé szétnyíltak a bélesek, de később már rájöttem, hogy a tepsibe érdemes közelebb fektetni a kalácsokat, formázáskor nem szabad túl sok lisztet használni és jól össze kell nyomni a négy sarkot. Ha mégis önálló életre kelnek a kalácsok, az sem akadályozza meg a családot, hogy mindet elfogyassza :-)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá