Totus gombóc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg burgonya
- 15-20 dkg finomliszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2-3 csipet só
- 1 csapott evőkanál búzadara
- liszt a szóráshoz
Töltelékhez:
- 22 dkg totu (ebből 3-4 dkg krémesre keverve)
- 5 dkg vaniliás xilit vagy eritit
- 3-4 dkg totu krém extra
- fél citom héja és leve
- 1,5 dkg búzadara
Morzsához:
- 5 dkg margarin
- 10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítése:
A töltelék hozzávalóit összekeverjük és állni hagyjuk amíg elkészítjük a tésztát.
A burgonyát vagy héjában főzzük meg és aztán hámozzuk, vagy meghámozzuk felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
A főtt kihűlt burgonyát burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadunk egy tojást, a sót, egy csapott evőkanál búzadarát és kb 15-20 dkg lisztet a burgonyától függően. Összegyúrjuk és egy kissé ragacsos tésztát kapunk.
A morzsához a margarint forró serpenyőben felolvasztjuk, majd rászórjuk a zsemlemorzsát és halvány barnára pirítjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb 1 cm vastagságúra, kb 5-6 cm-es kockákra vágjuk, vagy ugyanekkora kerek kiszúróval kiszúrjuk és ennek a közepébe teszünk 1 evőkanál tölteléket és lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle.
Lobogó, sós vízben kifőzzük a kész gombócokat. Egyszerre csak 5-6 darabot főzzünk, ha többet teszünk a fazékba, nagyon kihűti a vízet. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére még főzzük 1 percig és már ki is szedhető.
A kész gombóckat az elkészített morzsába forgatjuk.
Tipp:
A hzzávalók kb 20 darab gombóc elkészítéséhez elegendőek.