Totus gombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg burgonya
  • 15-20 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 2-3 csipet só
  • 1 csapott evőkanál búzadara
  • liszt a szóráshoz

Töltelékhez:

  • 22 dkg totu (ebből 3-4 dkg krémesre keverve)
  • 5 dkg vaniliás xilit vagy eritit
  • 3-4 dkg totu krém extra
  • fél citom héja és leve
  • 1,5 dkg búzadara

Morzsához:

  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük és állni hagyjuk amíg elkészítjük a tésztát.

A burgonyát vagy héjában főzzük meg és aztán hámozzuk, vagy meghámozzuk felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.

A főtt kihűlt burgonyát burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadunk egy tojást, a sót, egy csapott evőkanál búzadarát és kb 15-20 dkg lisztet a burgonyától függően. Összegyúrjuk és egy kissé ragacsos tésztát kapunk.

A morzsához a margarint forró serpenyőben felolvasztjuk, majd rászórjuk a zsemlemorzsát és halvány barnára pirítjuk.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb 1 cm vastagságúra, kb 5-6 cm-es kockákra vágjuk, vagy ugyanekkora kerek kiszúróval kiszúrjuk és ennek a közepébe teszünk 1 evőkanál tölteléket és lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle.

Lobogó, sós vízben kifőzzük a kész gombócokat. Egyszerre csak 5-6 darabot főzzünk, ha többet teszünk a fazékba, nagyon kihűti a vízet. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére még főzzük 1 percig és már ki is szedhető.

A kész gombóckat az elkészített morzsába forgatjuk.

Tipp:

A hzzávalók kb 20 darab gombóc elkészítéséhez elegendőek.