Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
Morzsához:
Elkészítése:
A töltelék hozzávalóit összekeverjük és állni hagyjuk amíg elkészítjük a tésztát.
A burgonyát vagy héjában főzzük meg és aztán hámozzuk, vagy meghámozzuk felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
A főtt kihűlt burgonyát burgonyanyomóval áttörjük, hozzáadunk egy tojást, a sót, egy csapott evőkanál búzadarát és kb 15-20 dkg lisztet a burgonyától függően. Összegyúrjuk és egy kissé ragacsos tésztát kapunk.
A morzsához a margarint forró serpenyőben felolvasztjuk, majd rászórjuk a zsemlemorzsát és halvány barnára pirítjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb 1 cm vastagságúra, kb 5-6 cm-es kockákra vágjuk, vagy ugyanekkora kerek kiszúróval kiszúrjuk és ennek a közepébe teszünk 1 evőkanál tölteléket és lisztes kézzel gombócokat formázunk belőle.
Lobogó, sós vízben kifőzzük a kész gombócokat. Egyszerre csak 5-6 darabot főzzünk, ha többet teszünk a fazékba, nagyon kihűti a vízet. Ha feljönnek a gombócok a víz tetejére még főzzük 1 percig és már ki is szedhető.
A kész gombóckat az elkészített morzsába forgatjuk.
A hzzávalók kb 20 darab gombóc elkészítéséhez elegendőek.