Szilvás gombóc recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,6 kg burgonya (főtt, áttört)
- 2 közepes méretű
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 600 g búzaliszt (BL55)
- só
A töltelékhez:
- 40 szem szilva (magozott)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
A forgatáshoz:
- 200 g zsemlemorzsa
- 3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A burgonyákat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.
Ha már nem forró összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt lehet előző este is elkészíteni, hogy teljesen kihűljön, és ezzel az ebédkor az elkészítési időt is lerövidítjük.)
Ha kihűlt, picit ízlés szerint megsózzuk, kissé összekotorjuk közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojásokat, majd folyamatosan adagolva a lisztet, összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit a burgonya felvesz.
Ne legyen kemény a tésztánk.
Kinyújtjuk kb kisujjnyi vastagságúra a tésztát és 10×10 cm-es kockákra vágjuk.
A szilvákat félbe vágjuk, magját eltávolítjuk és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit és ezt a kockák közepére tesszük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen lukas.
Egy lábosba teszünk vizet, felforraljuk, majd ha forr, beletesszük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor még kb 3-4 percig forraljuk.
Amíg fő, addig az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, folyamatosan keverjük, mert hamar megéghet. Az egész kb 5 perc.
Ha megfőttek a gombócok, akkor az olajon megpirított zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük és kész is van.
A végén ízlés szerint vagy fahéjas porcukorral, vagy szimplán porcukorral meghintjük és már fogyasztható is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »