Szilvás gombóc recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,6 kg burgonya (főtt, áttört)
- 2 közepes méretű
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 600 g búzaliszt (BL55)
- só
A töltelékhez:
- 40 szem szilva (magozott)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
A forgatáshoz:
- 200 g zsemlemorzsa
- 3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A burgonyákat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.
Ha már nem forró összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt lehet előző este is elkészíteni, hogy teljesen kihűljön, és ezzel az ebédkor az elkészítési időt is lerövidítjük.)
Ha kihűlt, picit ízlés szerint megsózzuk, kissé összekotorjuk közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojásokat, majd folyamatosan adagolva a lisztet, összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit a burgonya felvesz.
Ne legyen kemény a tésztánk.
Kinyújtjuk kb kisujjnyi vastagságúra a tésztát és 10×10 cm-es kockákra vágjuk.
A szilvákat félbe vágjuk, magját eltávolítjuk és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit és ezt a kockák közepére tesszük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen lukas.
Egy lábosba teszünk vizet, felforraljuk, majd ha forr, beletesszük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor még kb 3-4 percig forraljuk.
Amíg fő, addig az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, folyamatosan keverjük, mert hamar megéghet. Az egész kb 5 perc.
Ha megfőttek a gombócok, akkor az olajon megpirított zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük és kész is van.
A végén ízlés szerint vagy fahéjas porcukorral, vagy szimplán porcukorral meghintjük és már fogyasztható is.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »