Szilvás gombóc recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 1,6 kg burgonya (főtt, áttört)
- 2 közepes méretű
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 600 g búzaliszt (BL55)
- só
A töltelékhez:
- 40 szem szilva (magozott)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
A forgatáshoz:
- 200 g zsemlemorzsa
- 3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
A burgonyákat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk.
Ha már nem forró összetörjük és hagyjuk teljesen kihűlni. (Ezt lehet előző este is elkészíteni, hogy teljesen kihűljön, és ezzel az ebédkor az elkészítési időt is lerövidítjük.)
Ha kihűlt, picit ízlés szerint megsózzuk, kissé összekotorjuk közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a tojásokat, majd folyamatosan adagolva a lisztet, összegyúrjuk annyi liszttel, amennyit a burgonya felvesz.
Ne legyen kemény a tésztánk.
Kinyújtjuk kb kisujjnyi vastagságúra a tésztát és 10×10 cm-es kockákra vágjuk.
A szilvákat félbe vágjuk, magját eltávolítjuk és a fahéjjal összekevert cukorból kávéskanállal a mag helyére teszünk picit és ezt a kockák közepére tesszük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen lukas.
Egy lábosba teszünk vizet, felforraljuk, majd ha forr, beletesszük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, akkor még kb 3-4 percig forraljuk.
Amíg fő, addig az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, folyamatosan keverjük, mert hamar megéghet. Az egész kb 5 perc.
Ha megfőttek a gombócok, akkor az olajon megpirított zsemlemorzsára tesszük, kicsit meghempergetjük és kész is van.
A végén ízlés szerint vagy fahéjas porcukorral, vagy szimplán porcukorral meghintjük és már fogyasztható is.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »