Szilvás gombóc recept

Hozzávalók 24 db szilvás gombóchoz:
A tésztához:
- 1 kg burgonya (tisztítva)
- 20 dkg finomliszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál zsír
- só
A töltelékhez:
- 12 szem nagy, vagy 24 szem pici szilva
- fahéjas porcukor
A forgatáshoz:
- zsír
- zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- fahéjas porcukor
Elkészítése:
A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.
Ha a burgonya kihűlt hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk, majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk.
Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.
Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk.
A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tészta adagokból egyenként gömböket formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél-vagy egész szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk.
Miközben készülnek a gombócok, egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát.
A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit, majd kiszedjük és alaposan lecsepegtetve, egyenesen a piított zsemlemorzsába forgatjuk. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja szépen a gombócokat.
Fahéjas porcukorral hintve, azonnal tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »