Szilvás gombóc recept

Hozzávalók 24 db szilvás gombóchoz:
A tésztához:
- 1 kg burgonya (tisztítva)
- 20 dkg finomliszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 evőkanál zsír
- só
A töltelékhez:
- 12 szem nagy, vagy 24 szem pici szilva
- fahéjas porcukor
A forgatáshoz:
- zsír
- zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- fahéjas porcukor
Elkészítése:
A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.
Ha a burgonya kihűlt hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk, majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk.
Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.
Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk.
A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tészta adagokból egyenként gömböket formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél-vagy egész szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk.
Miközben készülnek a gombócok, egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát.
A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit, majd kiszedjük és alaposan lecsepegtetve, egyenesen a piított zsemlemorzsába forgatjuk. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja szépen a gombócokat.
Fahéjas porcukorral hintve, azonnal tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »