Szilvás gombóc recept
Hozzávalók 24 db szilvás gombóchoz:
A tésztához:
- 1 kg burgonya (tisztítva)
- 20 dkg finomliszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 evőkanál zsír
- só
A töltelékhez:
- 12 szem nagy, vagy 24 szem pici szilva
- fahéjas porcukor
A forgatáshoz:
- zsír
- zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
- fahéjas porcukor
Elkészítése:
A burgonyát felkockázzuk, enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben a szilvát kimagozzuk, ha túl nagyok, félbe vágjuk.
Ha a burgonya kihűlt hozzáadjuk a tojást, a zsírt, sózzuk, majd a liszttel együtt gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk.
Nem kell sokáig gyúrni, mert ragacsos lesz, egyre több lisztet fog felvenni és a végén kemény és nehéz lesz a tészta.
Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk.
A kész tésztát lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, 24 egyforma részre vágjuk. A tészta adagokból egyenként gömböket formázunk, majd a deszkán kerek formára lapogatjuk. Fogunk egy fél-vagy egész szilvát, egy kávéskanálnyi fahéjas porcukrot teszünk a mag helyére, majd szépen bebugyoláljuk a tésztába. Óvatosan, lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk.
Miközben készülnek a gombócok, egy serpenyőben felolvasztjuk a zsírt és elkezdjük aranybarnára pirítani a zsemlemorzsát.
A kész gombócokat adagonként a forrásban lévő vízbe tesszük és addig főzzük, míg szépen feljönnek a víz tetejére. Várunk még egy picit, majd kiszedjük és alaposan lecsepegtetve, egyenesen a piított zsemlemorzsába forgatjuk. Jól átforgatjuk, hogy a morzsa mindenhol bevonja szépen a gombócokat.
Fahéjas porcukorral hintve, azonnal tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









