Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szalagos fánk recept

Szalagos fánk
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 70 dkg finomliszt
    • 5 púpozott evőkanál porcukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 7 dkg olvasztott vaj
    • 1/2 dl rum
    • 4-4,5 dl tej
    • 3,5 dkg friss élesztő
    • 1 vanília rúd kikapart belseje
    • 1 narancs héja reszelve

    A sütéshez:

    • olaj

    A tálaláshoz:

    • lekvár és porcukor

    Elkészítése:

    Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert 4 dl langyos tejben.

    Egy tálba tálba tesszük a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet is és lágy tésztát dagasztunk. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet.

    Letakarva duplájára kelesztjük nagyjából 40 perc alatt.

    A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánk lesz belőle.

    Letakarva pihentetjük fél órán keresztül.

    Egy nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.

    Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefelé tesszük az olajba. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalukat is ennyi ideig sütjük.

    A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk.

    Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá