Szalagos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Szalagos fánk

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 70 dkg finomliszt
  • 5 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1/2 dl rum
  • 4-4,5 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 1 vanília rúd kikapart belseje
  • 1 narancs héja reszelve

A sütéshez:

  • olaj

A tálaláshoz:

  • lekvár és porcukor

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert 4 dl langyos tejben.

Egy tálba tálba tesszük a többi hozzávalót, majd az élesztős tejet is és lágy tésztát dagasztunk. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet.

Letakarva duplájára kelesztjük nagyjából 40 perc alatt.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánk lesz belőle.

Letakarva pihentetjük fél órán keresztül.

Egy nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.

Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal és a lyukkal lefelé tesszük az olajba. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalukat is ennyi ideig sütjük.

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk.

Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.