Puha, foszlós kalács mazsolával recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A tejet 1 ek cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Közben a lisztet egy edénybe mérjük, hozzáadjuk a sót, tojássárgákat, cukrot és vaníliás cukrot, belereszeljük a citrom és narancs héját, az élesztős tejet és elkezdjük összegyúrni.
Amikor félig összeállt a tészta, akkor hozzáadjuk a vajat és összeállítjuk a tésztát, majd kb 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, amikor szép hólyagos a tészta és nem ragad.
Ha ragadna, akkor kevés lisztet még adjunk hozzá.
Gombóccá formázzuk, kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk és megfrmázzuk. Összefonhatjuk 3-as, 4-es és akár 6-os fonással is. Akár két kisebb kalács is kijön belőle. A fonáshoz az elosztott tésztát kisodorjuk és összefonjuk a kívánt módon.
Ha nagy tepsire tesszük, akkor oldalra fog terülni, ha kisebb és magasabb falú tepsibe, formába tesszük, akkor magas lesz.
A tojássárgáját elkeverjük a tejjel, majd lekenjük a kalács tetejét.
A sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel előmelegítjük. A sütő aljába tegyünk egy kisebb edénybe, tepsibe vizet.
Ha a sütő bemelegedett, akkor újra lekenjük a kalács tetejét és betoljuk a forró sütőbe.
Kb 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. Ha kisebb kalácsokat készítünk, akkor kevesebb idő is elég.