Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézes-mákos csavart briós recept

Mézes-mákos csavart briós
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg finomliszt
    • 3 dl langyos tej
    • 2 dkg friss élesztő
    • 3 csapott ek porcukor
    • csipet só
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 3 ek olaj

    Töltelék:

    • 20 dkg darált mák
    • 12 dkg cukor
    • 5 dkg méz
    • 1 citrom héja
    • 1 dl víz

    Tetejére:

    • 1 enyhén felvert  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

    A tészta többi hozzávalóját egy edénybe márjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és kb 10 percig dagasztjuk. Kissé lágy tésztát kell kapnunk, ami elválik az edénytől és a kezünktől.

    Letakarva kb 40-60 percig kelesztjük.

    Közben elkészítjük a tölteléket. A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd a mézet és a mákot is hozzáadjuk és összekeverjük. Levesszük a tűzről és beledolgozzuk a citrom héját. Kihűtjük.

    A megkelt tésztát kinyújtjuk vékonyra, kb 40*60 cm-es téglalappá. Az egyik felére egyenletesen rákenjük a mákos tölteléket és a másik felét ráhajtjuk. Kb 2 cm széles csíkokra vágjuk.

    A mákos tésztacsíkokat egyenként meghúzzuk vagy a kezünkkel még kicsit nyújtjunk rajta, majd megtekerjük és csiga alakban feltekerjük. A végét aláhajtjuk.

    Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a csigákat.

    Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel. A csigákat csak addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik, különben ha túlkel, akkor sütés közben szét fog nagyon csúszni!

    Sütés előtt felvert tojással lekenjük és 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

    Porcukorral megszórva tálalhatjuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá