Hozzávalók:
Tészta:
Töltelék:
Tetejére:
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A tészta többi hozzávalóját egy edénybe márjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és kb 10 percig dagasztjuk. Kissé lágy tésztát kell kapnunk, ami elválik az edénytől és a kezünktől.
Letakarva kb 40-60 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd a mézet és a mákot is hozzáadjuk és összekeverjük. Levesszük a tűzről és beledolgozzuk a citrom héját. Kihűtjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk vékonyra, kb 40*60 cm-es téglalappá. Az egyik felére egyenletesen rákenjük a mákos tölteléket és a másik felét ráhajtjuk. Kb 2 cm széles csíkokra vágjuk.
A mákos tésztacsíkokat egyenként meghúzzuk vagy a kezünkkel még kicsit nyújtjunk rajta, majd megtekerjük és csiga alakban feltekerjük. A végét aláhajtjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a csigákat.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel. A csigákat csak addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik, különben ha túlkel, akkor sütés közben szét fog nagyon csúszni!
Sütés előtt felvert tojással lekenjük és 20 perc alatt szép pirosra sütjük.
Porcukorral megszórva tálalhatjuk.