Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Omlós, élesztős tészta recept

Omlós, élesztős tészta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1 kg finomliszt
    • 45 dkg margarin
    • 10 dkg porcukor
    • 1 dkg só
    • 3 dkg friss élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 27 dkg tej (pontosan ki kell mérni!)

    Diós töltelék:

    • 30 dkg kritálycukor
    • 1 dl víz
    • 0,5 kg darált dió
    • ízlés szerint őrölt fahéj

    Mákos töltelék:

    • 30 dkg kritálycukor
    • 1 dl víz
    • 0,5 kg darált mák
    • ízlés szerint ciromlé és reszelt citromhéj
    • mazsola (aki szereti)

    Kenés:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS szétválasztva

    Elkészítése:

    Tészta:

    Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.

    Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem futtatjuk fel.

    A maradék tejbe beletesszük a tojássárgákat és a sót.

    A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet, tojássárgájás tejet egy nagy tálba tesszük és jól begyúrjuk. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

    A tésztából 30 dkg-os darabokat mérünk ki. Ezekhez 25 dkg-os tölteléket használunk majd.

    5 db 30 dkg-os tésztából nálam bejgli készült, a maradék tésztából pedig pozsonyi kifli.

    A maradék tésztát 4 dkg-os részekre vágjuk, melyekhez 3 dkg tölteléket számítunk.

    Töltelék:

    A vizet a cukorral felforraljuk, majd leforrázzuk a mákot/diót és ízlés szerint ízesítjük. A tölteléket kihűtjük, majd kimérjük. Nálam az elkészített töltelékből 3 szál mákos és 2 szál diós bejgli készült, valamint 10 pozsonyi kifli.

    Formázás:

    A bejglihez a tésztákat egyenként kb 22*28 cm-es téglalappá nyújtjuk. 3-at mákkal, 2-őt dióval töltünk be. A hosszabbik oldalán kb fél cm-t elhagyunk, ide nem kenünk tölteléket. A rövidebb oldalit ráhajtjuk, majd feltekerjük.

    A bejgliket tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb, majd rögtön hűvös helyre tesszük, hogy ne kezdjenek el kelni.

    A kiflikhez a tésztákat egyenként kisodorjuk, megtöltjük, feltekerjük, majd kifli alakúra hajlítjuk.

    Lekenés:

    Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.

    Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit, amik már a sütő lemezen vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.

    Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojásfehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni.

    10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.

    Sütés:

    Mielőtt megsütnénk szurkáljuk meg.

    Végül 160 fokon készre sütjük.

    1 kg lisztből 6 rúd beiglit vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni. Nálam most 5 rúd bejgli és 10 db kifli sült ki.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá