Omlós, élesztős tészta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Omlós, élesztős tészta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 1 kg finomliszt
  • 45 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 27 dkg tej (pontosan ki kell mérni!)

Diós töltelék:

  • 30 dkg kritálycukor
  • 1 dl víz
  • 0,5 kg darált dió
  • ízlés szerint őrölt fahéj

Mákos töltelék:

  • 30 dkg kritálycukor
  • 1 dl víz
  • 0,5 kg darált mák
  • ízlés szerint ciromlé és reszelt citromhéj
  • mazsola (aki szereti)

Kenés:

  • 1 tojás szétválasztva

Elkészítése:

Tészta:

Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.

Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük, de nem futtatjuk fel.

A maradék tejbe beletesszük a tojássárgákat és a sót.

A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet, tojássárgájás tejet egy nagy tálba tesszük és jól begyúrjuk. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

A tésztából 30 dkg-os darabokat mérünk ki. Ezekhez 25 dkg-os tölteléket használunk majd.

5 db 30 dkg-os tésztából nálam bejgli készült, a maradék tésztából pedig pozsonyi kifli.

A maradék tésztát 4 dkg-os részekre vágjuk, melyekhez 3 dkg tölteléket számítunk.

Töltelék:

A vizet a cukorral felforraljuk, majd leforrázzuk a mákot/diót és ízlés szerint ízesítjük. A tölteléket kihűtjük, majd kimérjük. Nálam az elkészített töltelékből 3 szál mákos és 2 szál diós bejgli készült, valamint 10 pozsonyi kifli.

Formázás:

A bejglihez a tésztákat egyenként kb 22*28 cm-es téglalappá nyújtjuk. 3-at mákkal, 2-őt dióval töltünk be. A hosszabbik oldalán kb fél cm-t elhagyunk, ide nem kenünk tölteléket. A rövidebb oldalit ráhajtjuk, majd feltekerjük.

A bejgliket tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb, majd rögtön hűvös helyre tesszük, hogy ne kezdjenek el kelni.

A kiflikhez a tésztákat egyenként kisodorjuk, megtöltjük, feltekerjük, majd kifli alakúra hajlítjuk.

Lekenés:

Nagyon fontos a lekenés, hogy szép márványos felületű legyen.

Először a készre formázott beiglit vagy pozsonyi kiflit, amik már a sütő lemezen vannak, tojássárgájával vékonyan lekenjük és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.

Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojásfehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni.

10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén és lehet készre sütni.

Sütés:

Mielőtt megsütnénk szurkáljuk meg.

Végül 160 fokon készre sütjük.

1 kg lisztből 6 rúd beiglit vagy 45 db pozsonyi kiflit tudunk készíteni. Nálam most 5 rúd bejgli és 10 db kifli sült ki.