Ökörszem recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 6 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 12 dkg margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 teáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál tejföl
- citromhéj
Lekenéshez:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Elkészítése:
Az élesztőt kevés, langyos-cukros tejben felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, puha margarint, citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 20, egyenként 10-11 dkg-os darabokra osztjuk, majd egyenként gombócokká formáljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és pihentetjük kb 15 percig.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük.
A gombócok közepébe mélyedést nyomunk például egy teletalpú kis pohárral. Belekanalazzuk a túrót, majd lekenjük a tojásfehérjével.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.