Ökörszem

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 6 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 12 dkg margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • citromhéj

Lekenéshez:

  • 2 tojásfehérje

Elkészítése:

Az élesztőt kevés, langyos-cukros tejben felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, puha margarint, citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 20, egyenként 10-11 dkg-os darabokra osztjuk, majd egyenként gombócokká formáljuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és pihentetjük kb 15 percig.

Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót áttörjük és a többi hozzávalóval összekeverjük.

A gombócok közepébe mélyedést nyomunk például egy teletalpú kis pohárral. Belekanalazzuk a túrót, majd lekenjük a tojásfehérjével.

Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.