Nosztalgia krémes hájas tésztából recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 670 g finomliszt
- 330 g rétesliszt
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 kk só
- 3 ek 10 %-os ecet
- 375 g 25 %-os tejföl
- kb 3 dl langyos víz
Kenéshez:
- 60 dkg alaposan megtisztított, krémesre darált sertésháj
- 3 csapott ek finomliszt
- 2 ek 10 %-os ecet
Krémhez:
- 1 l habtejszín
- 2 csomag hidegen keverhető vaníliás krémpor
- vaníliaaroma ízlés szerint
Elkészítése:
Tészta:
A liszteket egy nagyobb tálba mérjük, majd hozzáadjuk a sót, tojássárgákat, tejfölt, ecetet és kb 2 dl vizet. Elkezdjük kiadolgozni a tésztát, majd ha még szükséges, akkor óvatosan adagoljuk hozzá a vizet.
A tészta lágy tapintású legyen, de ne legyen túl puha. Kb 10-15 percig dagasztjuk. A tésztát két részre osztjuk és letakarva pihentetjük, amíg a hájat kidolgozzuk.
A hájhoz hozzáadjuk a lisztet és az ecetet, majd kézzel jó alaposan összedolgozzuk és 6 részre osztjuk.
Hajtogatás:
Az egyik tésztát kissé lisztezett deszkán kb 40*50 cm-es lappá nyújtjuk. Az egyforma adagokra osztott hájból egy részt kiveszünk, aminek a felét egyenletesen elkenjük a tésztán.
Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát, majd a jobb szélét behajtjuk 2/3 részig, leseperjük a lisztet és ráhajtjuk a bal szélét.
Az egy rész hájból, amit kivettünk, a másik felét rákenjük az összehajtogatott tésztára. Képzeletben vízszintesen 3 részre osztjuk a tésztát. Az alsó felét 2/3-ig felhajtjuk, majd a felső részét ráhajtjuk. Letakarjuk és hűvös helyre tesszük.
A másik cipót is kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk és kenjük, mint az előzőt.
A hajtogatást megismételjük még kétszer, két órás pihentetésekkel közben. Fontos, hogy a hajtogatás sorrendje mindig ugyanúgy történjen! Egy tészta egyszeri hajtogatásához egy adag hájat használunk el, így az összes hajtogatás végére el fog fogyni.
Letakarva hűvös helyen pihentetjük felhasználásig.
Krémes:
Az egyik tésztából kimérünk 4 db kb 20 dkg-os tésztát. A maradék tésztából készülhet lekváros papucs vagy egyéb süti.
A sütőt alsó-felső sütéssel 200 fokra, ha van hőlégkeveréses funkció, akkor hőlégkeveréssel 180 fokra előmelegítjük.
A lapokat egyenként kinyújtjuk gáztepsi méretűre. Sütőpapírra húzzuk, réterítünk egy másik sütőpapírt és rátesszük a sütő rácsát vagy egy másik tepsit, hogy ne púposodjon fel.
A lapokat kb 8-10 perc alatt világosra sütjük. Mivel minden sütő más, 6-7 percnél nézzünk rá. A lapokat kisütjük és kihűtjük.
A tejszínhez hozzáadjuk a krémporokat és az aromát, majd habverővel elkezdjük kidolgozni. Vigyázzunk, mert hamar kezd kötni, ne keverjük túl, mert különben nem fogjuk tudni ellkenni a lapokon.
Egy tálcára letesszük az alsó lapot, rákenjük a krém 1/3-át, rátesszük a következő lapot, újabb adag krém, lap és a maradék krém, majd befedjük az utolsó lappal.
Kézzel rányomkodjuk, ráteszünk egy tepsit vagy vágódeszkát, amire 1-1 kg lisztet vagy cukrot teszünk nehezékként.
1-2 órára hűvös helyre tesszük.
Recés késsel felszeleteljük. Ebből aza adagból nekünk 20 krémesünk lett.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelt tészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »