Nosztalgia krémes hájas tésztából recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 670 g finomliszt
- 330 g rétesliszt
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 kk só
- 3 ek 10 %-os ecet
- 375 g 25 %-os tejföl
- kb 3 dl langyos víz
Kenéshez:
- 60 dkg alaposan megtisztított, krémesre darált sertésháj
- 3 csapott ek finomliszt
- 2 ek 10 %-os ecet
Krémhez:
- 1 l habtejszín
- 2 csomag hidegen keverhető vaníliás krémpor
- vaníliaaroma ízlés szerint
Elkészítése:
Tészta:
A liszteket egy nagyobb tálba mérjük, majd hozzáadjuk a sót, tojássárgákat, tejfölt, ecetet és kb 2 dl vizet. Elkezdjük kiadolgozni a tésztát, majd ha még szükséges, akkor óvatosan adagoljuk hozzá a vizet.
A tészta lágy tapintású legyen, de ne legyen túl puha. Kb 10-15 percig dagasztjuk. A tésztát két részre osztjuk és letakarva pihentetjük, amíg a hájat kidolgozzuk.
A hájhoz hozzáadjuk a lisztet és az ecetet, majd kézzel jó alaposan összedolgozzuk és 6 részre osztjuk.
Hajtogatás:
Az egyik tésztát kissé lisztezett deszkán kb 40*50 cm-es lappá nyújtjuk. Az egyforma adagokra osztott hájból egy részt kiveszünk, aminek a felét egyenletesen elkenjük a tésztán.
Képzeletben függőlegesen 3 részre osztjuk a tésztát, majd a jobb szélét behajtjuk 2/3 részig, leseperjük a lisztet és ráhajtjuk a bal szélét.
Az egy rész hájból, amit kivettünk, a másik felét rákenjük az összehajtogatott tésztára. Képzeletben vízszintesen 3 részre osztjuk a tésztát. Az alsó felét 2/3-ig felhajtjuk, majd a felső részét ráhajtjuk. Letakarjuk és hűvös helyre tesszük.
A másik cipót is kinyújtjuk és ugyanúgy hajtogatjuk és kenjük, mint az előzőt.
A hajtogatást megismételjük még kétszer, két órás pihentetésekkel közben. Fontos, hogy a hajtogatás sorrendje mindig ugyanúgy történjen! Egy tészta egyszeri hajtogatásához egy adag hájat használunk el, így az összes hajtogatás végére el fog fogyni.
Letakarva hűvös helyen pihentetjük felhasználásig.
Krémes:
Az egyik tésztából kimérünk 4 db kb 20 dkg-os tésztát. A maradék tésztából készülhet lekváros papucs vagy egyéb süti.
A sütőt alsó-felső sütéssel 200 fokra, ha van hőlégkeveréses funkció, akkor hőlégkeveréssel 180 fokra előmelegítjük.
A lapokat egyenként kinyújtjuk gáztepsi méretűre. Sütőpapírra húzzuk, réterítünk egy másik sütőpapírt és rátesszük a sütő rácsát vagy egy másik tepsit, hogy ne púposodjon fel.
A lapokat kb 8-10 perc alatt világosra sütjük. Mivel minden sütő más, 6-7 percnél nézzünk rá. A lapokat kisütjük és kihűtjük.
A tejszínhez hozzáadjuk a krémporokat és az aromát, majd habverővel elkezdjük kidolgozni. Vigyázzunk, mert hamar kezd kötni, ne keverjük túl, mert különben nem fogjuk tudni ellkenni a lapokon.
Egy tálcára letesszük az alsó lapot, rákenjük a krém 1/3-át, rátesszük a következő lapot, újabb adag krém, lap és a maradék krém, majd befedjük az utolsó lappal.
Kézzel rányomkodjuk, ráteszünk egy tepsit vagy vágódeszkát, amire 1-1 kg lisztet vagy cukrot teszünk nehezékként.
1-2 órára hűvös helyre tesszük.
Recés késsel felszeleteljük. Ebből aza adagból nekünk 20 krémesünk lett.
Nézd meg videón is:
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »