Mézeskalácsos kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Kovász:
- 10 dkg finomliszt
- 1 dl langyos víz
- 1 dkg friss élesztő
- 1 tk méz
Tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj (nem margarin)
- 1 csipet só
- 5 dkg vaníliás cukor
- 0,8 dl tejszín
- 1 narancs reszelt héja
- 1 mk sütőpor
- 1 mk instant élesztő
- kovász
- 3 ek barna nádcukor
- 1 ek fűszerkeverék mézes süteményekhez
- 2 ek olvasztott vaj
Elkészítése:
A kovászt a tészta készítése előtt kb 8 órával előbb készítsük el. Nem kell megijedni,nincs benne semmi bonyolult.
A langyos vízbe tegyük bele a mézet és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Ezt keverjük össze a liszttel. Akkor jó, ha sűrű palacsintatésztához hasonló a végeredmény. Ezt takarjuk le egy folpackkal és hagyjuk bugyogni a konyhapulton 6-8 órát.
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a cukorral, a sóval, a sütőporral, az élesztővel és reszeljük hozzá a megmosott narancs héját. Ezután mehetnek bele a nedves összetevők, úgy, mint a tojássárgája, a megolvasztott és langyosra hűlt vaj, a szobahőmérsékletű tejszín és a kovász.
Ebből gyúrjunk ruganyos és sima tésztát, majd kelesszük meleg helyen húsz percet, ha azonnal szeretnénk kisütni akkor 50-60 percet.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra. Kenjük meg a puha vajjal és szórjuk meg a fűszerekkel elkevert cukorral. Tekerjük fel (mint a bejglit) és egy éles késsel vágjuk el függőlegesen a 3/4-ed részéig. Ezután kapunk két „kalács szárat”, amit összetekerünk és kivajazott kalácsformába teszünk.
Ezután következik a 2. kelesztés.
Ha azonnal szeretnénk kisütni kelesszük további 30 percet, ha mondjuk másnap reggel frissen szeretnénk enni a kalácsot, tegyük egy éjszakára a hideg teraszra, vagy a hűtőszekrénybe.
Sütés előtt kenjük le felvert tojássárgájával és dugjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ezen a hőfokon süssük 15 percet, majd mérsékeljük a hőfokot 170 fokra és ezen is süssük további 20 percet.
Amennyiben túl sötét lenne a kalácsunk, de még nem telt le a sütési idő takarjuk le egy darab alufóliával és így süssük.