Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Meggyes bukta recept

Meggyes bukta
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 80 dkg finomliszt
    • 10 dkg porcukor
    • 1 kiskanál kristálycukor
    • 6-7 dl tej (liszttől függően)
    • 5 dkg élesztő
    • 5 dkg vaj (nem margarin)
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2,5 evőkanál rum (nem aroma)

    Meggyes töltelékhez:

    • 1,5 kg magozott meggy
    • 5 dl meggylé (vagy víz)
    • 40 g vaníliás pudingpor
    • 1 evőkanál étkezési keményítő
    • ízlés szerint cukor

    Locsoláshoz:

    • 2 dl langyos tej
    • 1 evőkanál vaj
    • 0,5 evőkanál kristálycukor

    Tálaláshoz:

    • porcukor
    • vaníliás cukor

    Elkészítése:

    A lisztben keverjük el a sót és a porcukrot. A keverék közepére készítsünk egy kisebb mélyedést. A mélyedésbe tegyünk egy kiskanál kristálycukrot és morzsoljuk rá az élesztőt.

    A tejből 1 dl-t melegítsünk fel, majd öntsük az élesztőre. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson 5-8 perc alatt.

    Ha felfutott az élesztő, adjuk hozzá a tojások sárgáját. A maradék tejet melegítsük fel a vaj felével, majd apránként kezdjük el az élesztős liszthez adagolni. Adjuk hozzá a rumot, majd dagasszunk szép lágy tésztát. Elég lágy állagú tésztát kell kapnunk.

    Tegyük letakarva meleg helyre, ahol 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük.

    A meggyet magozzuk ki, majd mossuk meg. A töltelékhez a meggyet 5dl vízzel, vagy a meggylével felfőzzük. Amikor felforrt, ízlés szerint cukorral ízesítjük.

    A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés vízzel, majd a forró meggylével hőkiegyenlítjük, besűrítjük (jó sűrűnek kell lennie a meggy körül a krémnek, mert sütés közben még kicsit kiengedi a levét).

    A megkelt tésztát sodrófával óvatosan nyújtsuk ki. Vágjuk négyzetekre és a négyzetek közepére tegyünk a meggyes töltelékből. Tekerjük fel bukta alakúra a tésztát.

    Tegyük kivajazott sütőedénybe sorban egymás mellé és kenjük le olvasztott vajjal. Hagyjuk, hogy a bukták közé is jusson a vajból. Tegyük félre, meleg helyre keleszteni még egyszer 15-20 percre.

    Előmelegített sütőben 170 C°-on 40-45 perc alatt süssük készre.

    A kisült bukták tetejét kenjük le. A langyos tejben olvasszunk fel a vajat, majd keverjünk el benne a kristálycukrot.

    A még forró buktákat kenjük le a cukros tejjel egy ecset segítségével. Nem baj, ha a folyadék kicsit befolyik bukták közé, ettől lesz puha még másnap is. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni.

    Tálaláskor szórjuk meg vaníliával elkevert porcukorral.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá