Meggyes bukta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 80 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 kiskanál kristálycukor
  • 6-7 dl tej (liszttől függően)
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj (nem margarin)
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 evőkanál rum (nem aroma)

Meggyes töltelékhez:

  • 1,5 kg magozott meggy
  • 5 dl meggylé (vagy víz)
  • 40 g vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint cukor

Locsoláshoz:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 evőkanál vaj
  • 0,5 evőkanál kristálycukor

Tálaláshoz:

  • porcukor
  • vaníliás cukor

Elkészítése:

A lisztben keverjük el a sót és a porcukrot. A keverék közepére készítsünk egy kisebb mélyedést. A mélyedésbe tegyünk egy kiskanál kristálycukrot és morzsoljuk rá az élesztőt.

A tejből 1 dl-t melegítsünk fel, majd öntsük az élesztőre. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson 5-8 perc alatt.

Ha felfutott az élesztő, adjuk hozzá a tojások sárgáját. A maradék tejet melegítsük fel a vaj felével, majd apránként kezdjük el az élesztős liszthez adagolni. Adjuk hozzá a rumot, majd dagasszunk szép lágy tésztát. Elég lágy állagú tésztát kell kapnunk.

Tegyük letakarva meleg helyre, ahol 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük.

A meggyet magozzuk ki, majd mossuk meg. A töltelékhez a meggyet 5dl vízzel, vagy a meggylével felfőzzük. Amikor felforrt, ízlés szerint cukorral ízesítjük.

A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés vízzel, majd a forró meggylével hőkiegyenlítjük, besűrítjük (jó sűrűnek kell lennie a meggy körül a krémnek, mert sütés közben még kicsit kiengedi a levét).

A megkelt tésztát sodrófával óvatosan nyújtsuk ki. Vágjuk négyzetekre és a négyzetek közepére tegyünk a meggyes töltelékből. Tekerjük fel bukta alakúra a tésztát.

Tegyük kivajazott sütőedénybe sorban egymás mellé és kenjük le olvasztott vajjal. Hagyjuk, hogy a bukták közé is jusson a vajból. Tegyük félre, meleg helyre keleszteni még egyszer 15-20 percre.

Előmelegített sütőben 170 C°-on 40-45 perc alatt süssük készre.

A kisült bukták tetejét kenjük le. A langyos tejben olvasszunk fel a vajat, majd keverjünk el benne a kristálycukrot.

A még forró buktákat kenjük le a cukros tejjel egy ecset segítségével. Nem baj, ha a folyadék kicsit befolyik bukták közé, ettől lesz puha még másnap is. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor szórjuk meg vaníliával elkevert porcukorral.