Mákos töltött kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl tej
- egy nagy csipet só
- 3 dkg élesztő
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg cukor
- 7 dkg margarin
- 1 evőkanál olaj
Töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
A tészta kenéséhez:
- 3 evőkanál olaj
A kalács mosdatáshoz:
- 1 evőkanál cukor
- fél dl víz
Elkészítése:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.
Amikor összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadjuk az olajos margarint és hólyagosra dagasztjuk.
A tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, kiborítjuk a gyúrótáblára és átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk téglapalakúra és megkenjük olajjal, majd megszórjuk a cukros mákkal és feltekerjük.
A megtöltött és feltekert tésztákat egymásmellé tesszük és a végeit összenyomjuk, majd összefonjuk és koszorút formázunk a fonatból.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük a tejét és kelesztjük 25-30 percig. Sütés előtt újra lekenjük tojással.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ha kivettük a sütőből, akkor cukros vízzel lekenjük a kalácsot (népiesen megmosdatjuk).
Langyosra hagyjuk kihűlni, így könnyebb szeletelni.
Tipp:
A jó kélt tészta titka a kelesztés!
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »