Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos töltött kalács recept

Mákos töltött kalács
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tésztához:

    • 50 dkg finomliszt
    • 2,5 dl tej
    • egy nagy csipet só
    • 3 dkg élesztő
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 5 dkg cukor
    • 7 dkg margarin
    • 1 evőkanál olaj

    Töltelékhez:

    • 15 dkg darált mák
    • 10 dkg porcukor

    A tészta kenéséhez:

    • 3 evőkanál olaj

    A kalács mosdatáshoz:

    • 1 evőkanál cukor
    • fél dl víz

    Elkészítése:

    A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

    Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.

    Amikor összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadjuk az olajos margarint és hólyagosra dagasztjuk.

    A tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

    Ha megkelt a tészta, kiborítjuk a gyúrótáblára és átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk téglapalakúra és megkenjük olajjal, majd megszórjuk a cukros mákkal és feltekerjük.

    A megtöltött és feltekert tésztákat egymásmellé tesszük és a végeit összenyomjuk, majd összefonjuk és koszorút formázunk a fonatból.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük a tejét és kelesztjük 25-30 percig. Sütés előtt újra lekenjük tojással.

    180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt készre sütjük.

    Ha kivettük a sütőből, akkor cukros vízzel lekenjük a kalácsot (népiesen megmosdatjuk).

    Langyosra hagyjuk kihűlni, így könnyebb szeletelni.

    Tipp:

    A jó kélt tészta titka a kelesztés!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá