Hozzávalók:
Tésztához:
Töltelékhez:
A tészta kenéséhez:
A kalács mosdatáshoz:
Elkészítése:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.
Amikor összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadjuk az olajos margarint és hólyagosra dagasztjuk.
A tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, kiborítjuk a gyúrótáblára és átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk téglapalakúra és megkenjük olajjal, majd megszórjuk a cukros mákkal és feltekerjük.
A megtöltött és feltekert tésztákat egymásmellé tesszük és a végeit összenyomjuk, majd összefonjuk és koszorút formázunk a fonatból.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük a tejét és kelesztjük 25-30 percig. Sütés előtt újra lekenjük tojással.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt készre sütjük.
Ha kivettük a sütőből, akkor cukros vízzel lekenjük a kalácsot (népiesen megmosdatjuk).
Langyosra hagyjuk kihűlni, így könnyebb szeletelni.
A jó kélt tészta titka a kelesztés!