Mákos töltött kalács

Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • egy nagy csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 7 dkg margarin
  • 1 evőkanál olaj

Töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg porcukor

A tészta kenéséhez:

  • 3 evőkanál olaj

A kalács mosdatáshoz:

  • 1 evőkanál cukor
  • fél dl víz

Elkészítése:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.

Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáadjuk a lisztet, a tojások sárgáját, sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.

Amikor összeállt a tészta, akkor apránként hozzáadjuk az olajos margarint és hólyagosra dagasztjuk.

A tetejét megszórjuk liszttel, konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, kiborítjuk a gyúrótáblára és átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk téglapalakúra és megkenjük olajjal, majd megszórjuk a cukros mákkal és feltekerjük.

A megtöltött és feltekert tésztákat egymásmellé tesszük és a végeit összenyomjuk, majd összefonjuk és koszorút formázunk a fonatból.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, felvert tojással lekenjük a tejét és kelesztjük 25-30 percig. Sütés előtt újra lekenjük tojással.

180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt készre sütjük.

Ha kivettük a sütőből, akkor cukros vízzel lekenjük a kalácsot (népiesen megmosdatjuk).

Langyosra hagyjuk kihűlni, így könnyebb szeletelni.

Tipp:

A jó kélt tészta titka a kelesztés!