Mákos, szilva lekváros omlós kifli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tk porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsír
Töltelék:
- 3 ek sűrű, házi szilva lekvár
- 10 dkg darált mák
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 ek porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Elkészítése:
Szitáljuk egy tálba a lisztet a sütőporral. Ezután morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt.
Közben az élesztőt futtassuk fel a porcukros, langyosra melegített tejben.
A morzsás tésztához keverjük hozzá a cukrot, a citrom lereszelt héját, végül pedig dolgozzuk közepesen lágy tésztává az élesztős tejjel.
Tegyük tálba, majd meleg helyen pihentessük 30 percet.
A töltelékhez keverjük össze a darált mákot a lekvárral és a citrom reszelt héjával. A fehérjét a cukorral verjük habbá és keverjük a mákhoz.
A megkelt tésztát elfelezzük, finoman átgyúrjuk. 2 bucit formázunk belőle a tésztákból.
Mindkettőt kör alakúra nyújtjuk. Az egyikre rákenjük egyenletesen a tölteléket és ráborítjuk a másik lapot. 8 cikkre vágjuk.
Egyenként szépen felsodorjuk.
Mindegyik cikken a nyújtófa segítségével egy kicsit még nyújtunk, így több lesz a tekerés.
Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és tojássárgájával lekenjük.
190 fokra bekapcsoljuk a sütőt, majd a még hideg sütőbe toljuk. Ahogy melegszik,úgy még szépen kel a kifli.
Kb 30 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Érdemes dupla adaggal kezdeni. Sokáig eltartható kifli. Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor több cikkre vágjuk.