Mákos, szilva lekváros omlós kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos, szilva lekváros omlós kifli

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 tk porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír

Töltelék:

  • 3 ek sűrű, házi szilva lekvár
  • 10 dkg darált mák
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 ek porcukor
  • 1 tojásfehérje

Kenéshez:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Szitáljuk egy tálba a lisztet a sütőporral. Ezután morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt.

Közben az élesztőt futtassuk fel a porcukros, langyosra melegített tejben.

A morzsás tésztához keverjük hozzá a cukrot, a citrom lereszelt héját, végül pedig dolgozzuk közepesen lágy tésztává az élesztős tejjel.

Tegyük tálba, majd meleg helyen pihentessük 30 percet.

A töltelékhez keverjük össze a darált mákot a lekvárral és a citrom reszelt héjával. A fehérjét a cukorral verjük habbá és keverjük a mákhoz.

A megkelt tésztát elfelezzük, finoman átgyúrjuk. 2 bucit formázunk belőle a tésztákból.

Mindkettőt kör alakúra nyújtjuk. Az egyikre rákenjük egyenletesen a tölteléket és ráborítjuk a másik lapot. 8 cikkre vágjuk.
Egyenként szépen felsodorjuk.

Mindegyik cikken a nyújtófa segítségével egy kicsit még nyújtunk, így több lesz a tekerés.

Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk és tojássárgájával lekenjük.

190 fokra bekapcsoljuk a sütőt, majd a még hideg sütőbe toljuk. Ahogy melegszik,úgy még szépen kel a kifli.

Kb 30 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Érdemes dupla adaggal kezdeni. Sokáig eltartható kifli. Ha kisebb kifliket szeretnénk, akkor több cikkre vágjuk.