Mákos kalács recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 50 g cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 280 ml zsíros tej (3,5 %-os)
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 5 dkg kristálycukor
- 2 reszelt alma
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
Kenéshez:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 tk méz
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, amibe belekeverünk 1 kávéskanál cukorot, felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk,elkeverjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a megkelt élesztőt. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az egész tojást. A megmaradt langyos tejjel elkezdjük összegyúrni. Az olvasztott vajjal szép fényes tésztává dagasztjuk.
Tálba tesszük, a tetejét kevés liszttel megszórjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk és elfelezzük.
A sütőformánk nagyságához igazítva a tésztánkat egyenként kinyújtjuk.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük.
Felét az egyik,a másik felét a másik tésztalapra kenjük. Feltekerjük a tésztánkat.
A két rudat egymás mellé tesszük és összefonjuk spirál alakban, ne szorosan, de ne is lazán.
Sütőpapírt teszünk a 35*12*8 cm-es formába és a kalácsot beletesszük. Még 30 percet kelesztjük, addigra kitölti a formát. A tojássárgájával elkeverjük a mézzel és a kalácsot lekenjük.
180 fokra melegített sütőben 60 percig sütjük. Közben ha kell, akkor a tetejét letakarjuk alufóliával, hogy ne égjen meg.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »