Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Leopárd kalács recept

Leopárd kalács
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók egy 10*26 cm-es kalácsformához:
    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 2,5 dl tej (langyos)
    • 1 cs szárított élesztő
    • 4 ek kristálycukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 citrom lereszelt héja
    • 5 dkg margarin (olvasztott)
    • 1 kiskanál só

    Kakaós tészta:

    • 1+2 ek kakaópor (cukrozatlan)
    • 1-2 ek tej (langyos)

    Kenéshez:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (felvert)

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóit (kivéve a kakaós tésztáét) egy tálba tesszük és jól összedolgozzuk, gyúrjuk (ha nagyon ragacsos a tészta, akkor tegyünk még hozzá lisztet).

    Az összegyúrt tésztát három részre osztjuk, de úgy, hogy legyen egy nagyobb fehér gombócunk és kettő egyforma kisebb. A fehér tésztagombócot letakarjuk és félretesszük pihenni.

    Az egyik kisebb gombóc tésztához adunk 1 ek kakaóport és 1 ek tejet, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd letakarjuk és félretesszük pihenni.

    A másik kisebb gombóc tésztához 2 ek kakaóport és 2 ek tejet adunk, alaposan beledolgozzuk a tésztába, majd ezt is letakarjuk és szintén félretesszük pihenni. Kb 40 percig pihentetjük a tésztákat. (Van egy nagy fehér gombóc tésztánk és egy kisebb világosbarna és egy másik kisebb sötétbarna).

    Pihentetés után mindegyik tésztát 8-8-8 egyforma részre vágjuk, amikből kis gombócoknak formázunk.

    Először a világosabb kakaós gombócokat henger alakúra kisodorjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a sötétebb kakaós tésztákat hosszúkás, ovális alakúra kinyújtjuk (olyan hosszúra, amilyen hosszú a sütőformánk), majd a fehér tésztákat is kinyújtjuk hosszúkás, ovális alakúra (ez is olyan hosszú legyen, amilyen hosszú a sütőformánk).

    A világosbarna rudakat betekerjük a sötétbarna ovális alakú tésztába (a sötétbarna tészta széleit nedvesítsük meg, így a tészta széle összeragad), ezt pedig tekerjük bele a fehér ovális kinyújtott tésztába (a fehér tészta széleit nedvesítsük meg, így a tészta széle összeragad). Az összes tésztával így járunk el.

    Kivajazott, lisztezett sütőformába egymás mellé és fölé helyezzük a kész rudakat, majd a felvert tojással lekenjük a tetejét.

    170-180 fokon kb 40-45 percig sütjük (sütési idő felénél helyezzünk rá sütőpapírt, hogy ne nagyon barnuljon meg). Tűpróbát végezzünk!

    Ha megsült, kiborítjuk a sütőformából egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni, majd megszórjuk porcukorral a tetejét és szeletelhetjük is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá