Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kombe (kissé felturbózva) recept

Kombe (kissé felturbózva)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 kg liszt
    • 5 dkg élesztő
    • 1 kk só
    • 1 kk kristálycukor
    • 3 dl langyos tej
    • 2 ek tejföl
    • langyos víz

    Töltelék:

    • 15 dkg házi füstölt sonka
    • kb. 25 cm házi füstölt kolbász
    • 25 dkg gépsonka
    • 15 dkg füstölt sajt
    • 4 db közepes sonka hagyma
    • 1 ek darált paprika (sózott) vagy 1 ek piros arany

    Lapokat megkenni:

    • 2 ek tejföl
    • 3 ek kacsa,- vagy libazsír

    Tetejére:

    • 1/2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és 1 ek tejföl keveréke
    • szezámmag
    • lenmag
    • napraforgómag

    Elkészítése:

    A lisztben elkeverjük a sót és egy kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a cukorral összekevert langyos tejet és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejfölt és pici adagokban hozzátéve a langyos vízzel összegyúrjuk. Egy sima, puha, lágy tásztát készítünk. 3 egyenló részre osztjuk, amiket gombóccá alakítunk és lisztezett felületre téve, letakarva pihentetjük, kelesztjük.

    Amíg kel a tészta, a töltelékhez valókat készítjük elő.

    A sonkákat vékony csíkokra (julien-re), a kolbászt karikára és a hagymát nagyobb kockákra vágjuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn ráreszeljük és összekeverjük a darált paprikával, vagy piros arannyal. (ízlés szerint borsozhatjuk ill. chilivel is megszórhatjuk)

    Az első tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalap formára, megkenjük a tejföl és a kacsazsír keverék felével, majd rászórjuk a töltelék egyik felét és gondosan elosztjuk rajta.

    Ezután a második tésztát is kinyújtjuk ugyanakkorára és rákenjük a maradék kacsazsíros tejfölt, végül a töltelék másik felét szintén egyformán elosztva rátesszük.

    A harmadik tésztát is ugyanekkorára kisodorjuk, végül azzal zárjuk a sort.

    A széleit kissé összenyomkodjuk az ujjunkkal és amennyire engedi, kissé sodrunk rajta, ezzel kinyomjuk a benne lévő levegőt.

    Most jön a hajtogatás…

    Egyik oldalát behajtjuk a feléig, ezután a szemben lévő oldalt is behajtjuk úgy, hogy a két vége találkozzon.

    Ezután a másik két végével ugyanígy járunk el.

    Óvatosan megfordítjuk és egy sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük.

    A tetejét megkenjük a tejföl és a tojás keverékével, majd vastagon megszórjuk a magvakkal.

    Éles késsel, nem túl mélyen (kb. a feléig) 8 irányban egy csillag formát vágunk rajta és az így előkészített kombét legalább 10-15 percig pihentetjük.

    Ezalatt a sütőt előmelegítjük 190 fokra és légkeveréssel sütjük kb. 40-45 percet.

    Miután elkészült, 8-10 perc pihi után szeletelhető és fogyasztható.

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá