Kombe (kissé felturbózva)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Kombe (kissé felturbózva)

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kk só
  • 1 kk kristálycukor
  • 3 dl langyos tej
  • 2 ek tejföl
  • langyos víz

Töltelék:

  • 15 dkg házi füstölt sonka
  • kb. 25 cm házi füstölt kolbász
  • 25 dkg gépsonka
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 4 db közepes sonka hagyma
  • 1 ek darált paprika (sózott) vagy 1 ek piros arany

Lapokat megkenni:

  • 2 ek tejföl
  • 3 ek kacsa,- vagy libazsír

Tetejére:

  • 1/2 db tojás és 1 ek tejföl keveréke
  • szezámmag
  • lenmag
  • napraforgómag

Elkészítése:

A lisztben elkeverjük a sót és egy kis mélyedést készítve belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a cukorral összekevert langyos tejet és felfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejfölt és pici adagokban hozzátéve a langyos vízzel összegyúrjuk. Egy sima, puha, lágy tásztát készítünk. 3 egyenló részre osztjuk, amiket gombóccá alakítunk és lisztezett felületre téve, letakarva pihentetjük, kelesztjük.

Amíg kel a tészta, a töltelékhez valókat készítjük elő.

A sonkákat vékony csíkokra (julien-re), a kolbászt karikára és a hagymát nagyobb kockákra vágjuk. A sajtot nagy lyukú reszelőn ráreszeljük és összekeverjük a darált paprikával, vagy piros arannyal. (ízlés szerint borsozhatjuk ill. chilivel is megszórhatjuk)

Az első tésztát kinyújtjuk kb. 1 cm vastag téglalap formára, megkenjük a tejföl és a kacsazsír keverék felével, majd rászórjuk a töltelék egyik felét és gondosan elosztjuk rajta.

Ezután a második tésztát is kinyújtjuk ugyanakkorára és rákenjük a maradék kacsazsíros tejfölt, végül a töltelék másik felét szintén egyformán elosztva rátesszük.

A harmadik tésztát is ugyanekkorára kisodorjuk, végül azzal zárjuk a sort.

A széleit kissé összenyomkodjuk az ujjunkkal és amennyire engedi, kissé sodrunk rajta, ezzel kinyomjuk a benne lévő levegőt.

Most jön a hajtogatás…

Egyik oldalát behajtjuk a feléig, ezután a szemben lévő oldalt is behajtjuk úgy, hogy a két vége találkozzon.

Ezután a másik két végével ugyanígy járunk el.

Óvatosan megfordítjuk és egy sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük.

A tetejét megkenjük a tejföl és a tojás keverékével, majd vastagon megszórjuk a magvakkal.

Éles késsel, nem túl mélyen (kb. a feléig) 8 irányban egy csillag formát vágunk rajta és az így előkészített kombét legalább 10-15 percig pihentetjük.

Ezalatt a sütőt előmelegítjük 190 fokra és légkeveréssel sütjük kb. 40-45 percet.

Miután elkészült, 8-10 perc pihi után szeletelhető és fogyasztható.

Jó étvágyat kívánok!