Kávés kenyér recept
Hozzávalók:
- 67 dkg kenyérliszt
- 30 dkg víz (csaphideg)
- 12 dkg kávé (sima fekete kávé, espresso)
- 45 g olívaolaj
- 1,5 teáaskanál só
- 25 g friss élesztő
Elkészítése:
Egy keverőtálba beleöntjük a hideg vizet (nem hűtőhideg), kávét (szobahőmérsékletű), olívaolajat és belemorzsoljuk a friss élesztőt, majd hozzáadjuk az átszitált lisztet és a sót is.
Legalább 10-12 percig dagasztjuk, amíg szépen összeáll a tésztánk.
Ezt követően a tálban hagyva letakarjuk, nem csak konyharuhával, hanem nylonnal is, de akár zacskóba is húzhatjuk a tálat, így nem fog kiszáradni, megbőrösödni a tészta felülete.
Addig pihentetjük, nem túl meleg helyen, míg lassan 2x-2,5x-es méretre nő kb 1-1,5 óra alatt.
A pihentetést követően kiborítjuk a tésztát egy felületre és megformázzuk. Utána átrakjuk egy sütőpapírra a kenyerünket és letakarva 2x-es méretűre kelesztjük (kb 1 óra).
Közben 220 fokra előmelegítjük a sütőt, benne azzal a felülettel amin vagy amiben sütjük a kenyeret (tepsi, kő, vasedény stb.) és gőzösítjük a sütőteret. Amennyiben pl. jénai, öntöttvas edényben sütjük fedővel, úgy abban az esetben nem kell külön gőzösíteni a sütőteret.
Amikor megkelt a duplájára, utána belisztezzük a tetejét és 2-3 helyen, 45 fokos szögben tartva egy éles kést, bevagdossuk kb 1,5-2cm mélyen.
A felmelegedett sütőből kivesszük a forró pl tepsit, edényt stb és áthúzzuk/belarakjuk sütőpapírostól a bevagdosott kenyeret.
20 percig sütjük gőzös térben (ha edényben sütjük, akkor ez azt jelenti, hogy fedővel), majd 20 percet követően megszüntetjük a gőzösítést, kivesszük a vízzel teli edényt a sütő aljából (ha edényben sütöttük, akkor ez azt jelenti, hogy levesszük a fedőt) és további 40-50 percen keresztül sütjük, de már csak 190 fokon
Fontos, hogy a kenyér a sütőben összesen legalább 1 óra–1 óra 10 percet töltsön el, hiszen így tud megfelelően kiszáradni/megsülni a héja, amely által a hűlés közben szépen ki tud majd cserepesedni. Ha nem tölt elég időt a sütőben, vékony lesz a héja, nem fog eléggé kiszáradni, ezáltal nem fog kirepedezni. Értelem szerűen, ha ennyi idő alatt nagyon megsülne a kenyerünk, mert a sütőnk jobban süt, akkor vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét, tapasztaljuk ki a saját sütőnket. pl 220/190 helyett első körben 210/180 stb. A kenyeret igyekezzünk minél lejjebb rakni a sütőben, főleg, ha fentről jobban égeti a kenyerünk tetejét.
Miután megsült a kávés kenyér, kirakjuk egy rácsra és megvárjuk, hogy kihűljön
Arra figyeljünk, hogy alapesetben a kávé koffein tartalmú, így ha gyermek is van a családban, de szeretik az ízét, készítsétek koffeinmentes kávéból!