Karácsonyi bejgli recept
Elkészítése:
Egy keverőtálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot és a sót.
Egy pohárban keverjük össze a tejet, élesztőt és a tojássárgáját. A liszthez öntsük az élesztős tejet, majd szépen dolgozzuk egyneművé.
4 gombócot formázunk belőle, majd letakarva egy órára tegyük a hűtőbe. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A gombócokból téglalapokat nyújtunk (kb 3-4 mm). Erre helyezzük a tölteléket. A tészta két rövidebb oldalát hajtsuk fel a töltelékre és kicsit nyomkodjuk rá. Ugyanígy hajtsuk fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerjük fel a bejglit egyenletesen.
Sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól 5 cm-re tesszük a rudakat. Szurkáljuk meg villával. Kenjük meg vékonyan tojássárgájával, majd hagyjuk megszáradni.
Száradás után kenjük meg a tojásfehérjével is szép vékonyan.
Érdemes 1 északára hűtőbe tenni, 180 C-os előmelegített sütőben körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük.