Karácsonyi flódni recept
Hozzávalók egy kb 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 30 dkg margarin
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg cukor
- 1.5 dl rosé
- 7 ek szilvalekvár (ebből 1 evőkanál a tésztába)
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája (kenéshez)
Diótöltelék:
- 20 dkg dió
- 3 ek zsemlemorzsa
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 0,5 dl rosé
- 1 kk citromlé
Máktöltelék:
- 20 dkg mák
- 15 dkg cukor
- 1 marék mazsola
- 1 kk citromlé
- 1 dl tej
Elkészítése:
Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, majd a margarinnal, cukorral, borral és az 1 evőkanál szilvalekvárral jól összedolgozzuk.
A kész tésztát 4 részre osztjuk és 15 percig pihentetjük.
A diótöltelékhez darált diót keverjük jól össze a többi hozzávalóval.
A darált mákot szintén összekeverjük jól össze minden hozzávalóval.
Az első tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk, majd vajazott, lisztezett tepsibe helyezzük és megkenjük szilvalekvárral. A második lapot is kinyújtjuk, rátesszük a lekvárra és rákenjük a diós tölteléket. Jön a harmadik lap, amit nyújtás után mákos töltelékkel kenünk meg. Erre jön az utolsó lap, amit tojássárgájával lekenünk.
180-190 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb 40 perc alatt.
Kihűlve szeleteljük és fogyasztjuk.