Karácsonyi flódni

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy kb 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 30 dkg margarin
  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1.5 dl rosé
  • 7 ek szilvalekvár (ebből 1 evőkanál a tésztába)
  • 1 tojássárgája (kenéshez)

Diótöltelék:

  • 20 dkg dió
  • 3 ek zsemlemorzsa
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl rosé
  • 1 kk citromlé

Máktöltelék:

  • 20 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 marék mazsola
  • 1 kk citromlé
  • 1 dl tej

Elkészítése:

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a tojásokat, majd a margarinnal, cukorral, borral és az 1 evőkanál szilvalekvárral jól összedolgozzuk.

A kész tésztát 4 részre osztjuk és 15 percig pihentetjük.

A diótöltelékhez darált diót keverjük jól össze a többi hozzávalóval.

A darált mákot szintén összekeverjük jól össze minden hozzávalóval.

Az első tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk, majd vajazott, lisztezett tepsibe helyezzük és megkenjük szilvalekvárral. A második lapot is kinyújtjuk, rátesszük a lekvárra és rákenjük a diós tölteléket. Jön a harmadik lap, amit nyújtás után mákos töltelékkel kenünk meg. Erre jön az utolsó lap, amit tojássárgájával lekenünk.

180-190 fokra előmelegített sütőben megsütjük kb 40 perc alatt.

Kihűlve szeleteljük és fogyasztjuk.