Puha, foszlós kalács recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A tejbe belekeverjük a cukrot és meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
A lisztet a keverőgép táljába mérjük, majd hozzáadjuk a sót, tojást, tejport és a tejszínt és a felfuttatott élesztőt. Bekapcsoljuk a gépet és 10-15 perc alatt szép hólyagos tésztát dagasztatunk vele. Természetesen kézzel is összegyúrható és dagasztható a tészta. ha kissé lágy lenne, adjunk hozzá még kevés lisztet.
Letakarva, langyos helyen 1 órán át kelesszük.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, egy nagyobbra és egy kisebbre. A kisebbet még 3, egyforma részre vágjuk.
A nagyobb tésztát egy 30 cm hosszú, 10 cm magas falú, kivajazott és lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) formába nyomkodjuk. A maradék tésztából egyenként hosszú rudakat sordunk, összefonjuk a szokásos módon.
A formában levő tésztát megkenjük kevés tejjel, majd ráfektetjük a fonott tésztát. Tetejét felvert tojással megkenjük. 20 percig kelesztjük, majd újra megkenjük felvert tojással.
Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd kb 40-45 perc alatt megsütjük. Még forrón lekenjük cukros tejjel, majd kihűtjük.