Diós és mákos fonott kalács recept
Hozzávalók:
- 30 dkg rétes liszt
- 30 dkg kenyér liszt
- 30 dkg finom liszt
- 4 dkg élesztő-friss
- 2 dl habtejszín
- 2 dl tej
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-egész
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-sárgája
- 5 dkg vaj-olvasztva
- 12 dkg cukor
- 2 tk só
A dió töltelékhez:
- 21 dkg dió-darálva
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vörös és fekete mix
A mák töltelékhez:
- 21 dkg mák-darálva
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vörös és fekete mix
A tetejére:
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS-lekenéshez
- 3,5 dkg szeletelt mandula-opcionális
Előkészítés:
Fél dl langyos tejben elkeverünk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, meleg helyen felfut.
A diót megdaráljuk összekeverjük a cukorral.
A mákot szintén.
Elkészítés:
Tálba szitáljuk a liszteket, összeforgatjuk a sóval.
Közepébe öntjük a felfutott élesztőt, a habtejszínt, maradék tejet, maradék cukrot, tojásokat. Elkezdjük dagasztani, mikor már kezdett összeállni apránként hozzáadagoljuk az olvasztott vajat.
Simára dagasztjuk.
Tetővel lezárt kelesztőtálban, szobahőmérsékleten kb 1 óra alatt duplájára kel.
A tálból enyhén lisztezett munkalapra fordítjuk 6 egyforma részre osztjuk, gömbölyítjük letakarva 20 percet pihen.
3 db dió, 3 db mák tölteléket kap.
A tésztákat egyenként kinyújtjuk kb 27×35 cm-re, egyenletesen rászórjuk a dió töltelék harmadát, a mix harmadát. Hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. Félre rakjuk.
Még 2 db dióval töltött tésztát készítünk majd a 3 diós tekercset hármas fonással összefonjuk.
Sütőpapírral bélelt szűk, 35×14 cm-es sütőformába kerül.
Elkészítünk ui. a három mákos tekercset amit szintén hármas fonással összefonunk,, azt is egy szűk sütőformába helyezzük.
A formákban még 30 percet pihennek, sütőbe kerülés előtt tojással lekenjük a tetejét, megszórjuk szeletelt mandulával.
180°c-ra előmelegített sütőben kb 40 perc alatt megsült.
Tipp:
A vörös és fekete mix: ezzel az elnevezéssel lehet vásárolni, aszalt vörös áfonya, aszalt fekete cseresznye és csokicsepp keveréke, 10dkg-os csomagolásban magyar cég terméke.