Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Kakaós kelt csavart recept

Kakaós kelt csavart
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 kk só
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 2 dl tej
    • 2 ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 10 dkg margarin

    Töltelékhez:

    • 2 csapott ek cukor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
    • 2-3 ek olaj

    Továbbá:

    • 2-3 ek tej lekenni

    Elkészítése:

    Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.

    A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást. Az olvasztott margarint fokozatosan adagolva rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

    Közben két nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A töltelékhez a cukrokat kikeverjük a kakaóporral.

    A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.

    Lekenjük olajjal.

    Képzeletben a tésztát vízszintesen két részre osztjuk, az alsó felére szórjuk a tölteléket és a felső részt ráhajtjuk.
    Kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat az előkészített tepsibe átemeljük, majd a két végüket ellentétes irányba párszor megcsavarjuk.

    Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, kb. 15 percig. A csavarok két végét érdemes picit ujjal lenyomni, hogy sütés közben ne emelkedjenek fel.

    180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 percig sütjük hőlégkeveréssel.

    A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és kb. 10 percig hagyjuk konyharuhával letakarva átgőzölni.

    Porcukorral meghintve kínáljuk.

    Tipp:

    Most, hogy már csípősebb az idő, jól esik a sütőt is begyújtani. Ez az egyszerű kelt kalács a kakaós csiga után a második legnagyobb családi kedvenc. Jöhet reggelire vagy uzsonnára egyaránt. Még másnap is kellemesen puha, ezért még iskolai elemózsiaként is megállja a helyét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá