Joghurtos fánk recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 1 púpos ek porcukor
- 5 dkg friss élesztő
- 1 dl étolaj
- pici só
- 1 kis doboz natúr joghurt
- langyos víz (kb 4-5 dl)
- 6-7 dl étolaj a sütéshez
- barackíz
- porcukor
Elkészítése:
A szárazanyagokat elkeverjük, átszitáljuk, kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk kb 1 dl langyos vizet és miután feljött, az olaj, a joghurt és további langyos víz hozzáadásával szép sima és puha tésztát készítünk.
Letakarva meleg helyen 35-40 percet kelesztjük.
A tésztát egy étolajjal lekent felületre borítjuk, a tenyerünkkel kissé széthúzzuk, szétlapítjuk, hogy mindenhol egyenletesen kb 2-2,5 cm vastag legyen és kör alakúra szaggatjuk.
További 12-15 percet kelesztjük.
Az étolajat egy lábasban felhevítjük. A tésztába a szokásos módon az ujjunkkal a közepébe kis lyukat nyomkodva megsütjük úgy, hogy átforgatásig fedő alatt, majd azután a másik oldalát fedő nélkül szép pirosra sütjük.
Rácson lecsepegtetjük és papírszalvétával terített tálcára tesszük.
Sűrű barackízt kanalazunk a közepébe, megszórjuk porcukorral és máris tálalható!
Jó étvágyat kívánok!
Tipp:
A szaggatásnál leeső csücsköket én össze szoktam gyúrni, pihentetem kicsit, majd kis gömböcöket vagy rudacskákat sodrok és azokat is kisütöm. Kitűnő kis mártogatós szokott lenni belőle! :)