Joghurtos fánk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 1 púpos ek porcukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 dl étolaj
  • pici só
  • 1 kis doboz natúr joghurt
  • langyos víz (kb 4-5 dl)
  • 6-7 dl étolaj a sütéshez
  • barackíz
  • porcukor

Elkészítése:

A szárazanyagokat elkeverjük, átszitáljuk, kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, ráöntünk kb 1 dl langyos vizet és miután feljött, az olaj, a joghurt és további langyos víz hozzáadásával szép sima és puha tésztát készítünk.

Letakarva meleg helyen 35-40 percet kelesztjük.

A tésztát egy étolajjal lekent felületre borítjuk, a tenyerünkkel kissé széthúzzuk, szétlapítjuk, hogy mindenhol egyenletesen kb 2-2,5 cm vastag legyen és kör alakúra szaggatjuk.

További 12-15 percet kelesztjük.

Az étolajat egy lábasban felhevítjük. A tésztába a szokásos módon az ujjunkkal a közepébe kis lyukat nyomkodva megsütjük úgy, hogy átforgatásig fedő alatt, majd azután a másik oldalát fedő nélkül szép pirosra sütjük.

Rácson lecsepegtetjük és papírszalvétával terített tálcára tesszük.

Sűrű barackízt kanalazunk a közepébe, megszórjuk porcukorral és máris tálalható!

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A szaggatásnál leeső csücsköket én össze szoktam gyúrni, pihentetem kicsit, majd kis gömböcöket vagy rudacskákat sodrok és azokat is kisütöm. Kitűnő kis mártogatós szokott lenni belőle! :)