Napraforgómagos ciabatta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg finomliszt
- 5 dkg élesztó
- 1 tk só
- 1 ek zsír (kacsa, liba, sertés, ….. bármilyen)
- 1 nagy ek tejföl
- 15 dkg pörkölt, sós napraforgómag
- 5-6 dl langyos víz
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dkg pörkölt, sós napraforgómag
Elkészítése:
Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk.
A robotgép tartályába beletesszük a lisztet és 3-as fokozaton elkeverjük a sóval és a napraforgómaggal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olvasztott, de nem meleg zsírt és a tejfölt, azután kevés vizet adagolva 4-es fokozaton sűrű, szép sima tésztát keverünk. Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk a tésztát.
Vastagon lisztezett felületre borítva kissé átgyúrjuk, majd kettéosztjuk és hosszúkásra sodorva párszor megtekerjük.
Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, ha kell még tekerünk rajta, ilyen módon egyenletesen elrendezzük.
A sütőt előmelegítjük 210 fokra.
A ciabattát megkenjük felvert tojással, rászórjuk a maradék napraforgó magot, (pár percet még pihenhet de nem feltétlen szükséges, mert így is szépen megkel, feljön) és a sütőbe téve nagyjából 30-35 perc alatt (légkeveréssel) szép világosbarnára sütjük.
Rácsra téve kihűtjük. Kívül ropogós, belül nagyon-nagyon puha, ízletes!
Jó étvágyat kívánok!