Napraforgómagos ciabatta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 5 dkg élesztó
  • 1 tk só
  • 1 ek zsír (kacsa, liba, sertés, ….. bármilyen)
  • 1 nagy ek tejföl
  • 15 dkg pörkölt, sós napraforgómag
  • 5-6 dl langyos víz

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 5 dkg pörkölt, sós napraforgómag

Elkészítése:

Az élesztőt kevés langyos vízben felfuttatjuk.

A robotgép tartályába beletesszük a lisztet és 3-as fokozaton elkeverjük a sóval és a napraforgómaggal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az olvasztott, de nem meleg zsírt és a tejfölt, azután kevés vizet adagolva 4-es fokozaton sűrű, szép sima tésztát keverünk. Természetesen kézzel is összedolgozhatjuk a tésztát.

Vastagon lisztezett felületre borítva kissé átgyúrjuk, majd kettéosztjuk és hosszúkásra sodorva párszor megtekerjük.

Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre tesszük, ha kell még tekerünk rajta, ilyen módon egyenletesen elrendezzük.

A sütőt előmelegítjük 210 fokra.

A ciabattát megkenjük felvert tojással, rászórjuk a maradék napraforgó magot, (pár percet még pihenhet de nem feltétlen szükséges, mert így is szépen megkel, feljön) és a sütőbe téve nagyjából 30-35 perc alatt (légkeveréssel) szép világosbarnára sütjük.

Rácsra téve kihűtjük. Kívül ropogós, belül nagyon-nagyon puha, ízletes!

Jó étvágyat kívánok!