Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hájas párna recept

Hájas párna
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 60 dkg finom vagy rétesliszt
    • nagy csipet só
    • 1 tk cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 ek ecet
    • 2 ek tejföl
    • kb 2-2,5 dl víz

    Hájas réteghez:

    • 450 g tisztított, ledarált háj
    • 10 dkg finomliszt

    Töltéshez:

    • sűrű, sütésálló lekvár

    Elkészítése:

    A hájat és a lisztet alaposan elkeverjük.

    A tésztához a lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, az ecetet, a tejfölt egy nagyobb edénybe kimérjük, vagy a robotgép üstjébe. A vizet kis adagokban öntjük hozzá, míg rétestészta keménységű tésztát nem kapunk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát.

    A begyúrt tésztát letakartjuk és 20 percig pihentetjük.

    Egy lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtjuk, rákenjük a hájat és következik a hajtogatás. A kinyújtott tésztát a rövidebbik oldalától kezdve feltekerjük.

    A tekercset a nyújtófával kissé ellapítjuk, majd félbehajtjuk (az egyik felét ráhajtottam a másikra). Összenyomkodjuk és a nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Ütögető mozdulatokkal kell kezdeni, így megtartja a formáját és csak azután szabad nyújtani.

    A 2-3 mm vastag tésztát először hosszában hajtjuk három rétegre (a bal oldali részt a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt), végül az így kapott hosszú csíkot is három rétegre hajtjuk. Letakarjuk és 40-45 percig hagyjuk pihenni.

    Ezután ismét egy ilyen dupla hármas hajtogatás következik. Ezután vagy pihentetjük megint 45 percig, vagy fóliába csavarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.

    Másnap (vagy a 45 perc letelte után) ismét megütögetjük, kinyújtjuk hajtogatjuk.

    Végül 3-4 mm vastagra nyújtjuk és 8-10 cm széles négyzetekre vágjuk.

    Minden négyzet közepébe (házi szilva)lekvárt teszünk.

    A négyzeteket lehet háromszögre vagy párna formára is hajtani. Sütőpapíros tepsin 190 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt szép rózsaszínre sütjük.

    Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaltam. Frissen az igazi.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá