Hájas párna

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 60 dkg finom vagy rétesliszt
  • nagy csipet só
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek ecet
  • 2 ek tejföl
  • kb 2-2,5 dl víz

Hájas réteghez:

  • 450 g tisztított, ledarált háj
  • 10 dkg finomliszt

Töltéshez:

  • sűrű, sütésálló lekvár

Elkészítése:

A hájat és a lisztet alaposan elkeverjük.

A tésztához a lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, az ecetet, a tejfölt egy nagyobb edénybe kimérjük, vagy a robotgép üstjébe. A vizet kis adagokban öntjük hozzá, míg rétestészta keménységű tésztát nem kapunk. Alaposan kidolgozzuk a tésztát.

A begyúrt tésztát letakartjuk és 20 percig pihentetjük.

Egy lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtjuk, rákenjük a hájat és következik a hajtogatás. A kinyújtott tésztát a rövidebbik oldalától kezdve feltekerjük.

A tekercset a nyújtófával kissé ellapítjuk, majd félbehajtjuk (az egyik felét ráhajtottam a másikra). Összenyomkodjuk és a nyújtófával téglalap alakúra nyújtjuk. Ütögető mozdulatokkal kell kezdeni, így megtartja a formáját és csak azután szabad nyújtani.

A 2-3 mm vastag tésztát először hosszában hajtjuk három rétegre (a bal oldali részt a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt), végül az így kapott hosszú csíkot is három rétegre hajtjuk. Letakarjuk és 40-45 percig hagyjuk pihenni.

Ezután ismét egy ilyen dupla hármas hajtogatás következik. Ezután vagy pihentetjük megint 45 percig, vagy fóliába csavarva hűtőbe tesszük egy éjszakára.

Másnap (vagy a 45 perc letelte után) ismét megütögetjük, kinyújtjuk hajtogatjuk.

Végül 3-4 mm vastagra nyújtjuk és 8-10 cm széles négyzetekre vágjuk.

Minden négyzet közepébe (házi szilva)lekvárt teszünk.

A négyzeteket lehet háromszögre vagy párna formára is hajtani. Sütőpapíros tepsin 190 fokra előmelegített sütőben 15-16 perc alatt szép rózsaszínre sütjük.

Porcukorral vagy fahéjas porcukorral megszórva tálaltam. Frissen az igazi.