Hagyományos bejgli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 finomdkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 16 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
- 20 dkg margarin
- 1 evőkanál olaj
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A mák töltelékhez:
- 25 dkg mák
- 12 dkg cukor
- 1 citrom és a narancs reszelt héja
- 1 gerezd (negyed) reszelt alma
A dió töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg kristálycukor
- 1 marék mazsola
A tészta kenéséhez:
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A töltelék elkészítése: a mákot a cukorral ledarálom, hozzáadom a citrom, a narancs reszelt héját és a lereszelt almát és összekeverem.
A darált dióhoz hozzáadom a kristálycukrot és összekeverem.
A tésztához a tejet a cukorral langyosra melegítem, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A margarint és az olajat is langyosra melegítem.
A dagasztógépbe beleöntöm az átszitált liszt háromnegyedét, az élesztős tejet, a tojásokat a sót és margarint, majd lassú fordulaton kezdem a géppel a dagasztást, majd közepes fordulaton addig dagasztom amíg összeáll tészta.
Megnézem, hogy milyen az állaga. Ha túl lágy, akkor adok hozzá még lisztet és összedagasztom.
Kiveszem a dagasztatógépből, átgyúrom és ellenőrzőm a tészta állagát. Egy tálba teszem, meglisztezem a tetejét és 30 percig kelesztem.
Kiborítom a megkelt tésztát a gyúródeszkára és két egyforma darabra csipem. Átgyúrom, kis cipókat formázok belőlük és pihentetem rövid ideig, mert így könnyebben lehet majd nyújtani.
Kinyújtom az egyik cipót téglalap alakúra, 3 mm vastagra, majd a tészta tetejét megkenem vékonyan olajjal. A mák tölteléket a tészta tetejére rakom és egyenletesen elosztom rajta, majd a tészta két szélét behatom és feltekerem.
A dió töltelékkel ugyanígy járok el, csak itt a dió töltelék tetejére mazsolát szórok.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a bejgliket és megkenem felvert tojással, majd 25 percig meleg helyen újra kelesztem.
A kelesztés után újra megkenem a felvert tojással és megszurkálom a tetejét, hogy ne repedjen ki.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 25 perc szép pirosra sütöm.
Rácson langyosra hűtöm, mert csak így lehet recés késsel szépen szeletelni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »









