Hagyományos bejgli recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 finomdkg liszt
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 16 dkg cukor
- 1 nagy csipet só
- 20 dkg margarin
- 1 evőkanál olaj
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
A mák töltelékhez:
- 25 dkg mák
- 12 dkg cukor
- 1 citrom és a narancs reszelt héja
- 1 gerezd (negyed) reszelt alma
A dió töltelékhez:
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg kristálycukor
- 1 marék mazsola
A tészta kenéséhez:
- 1 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A töltelék elkészítése: a mákot a cukorral ledarálom, hozzáadom a citrom, a narancs reszelt héját és a lereszelt almát és összekeverem.
A darált dióhoz hozzáadom a kristálycukrot és összekeverem.
A tésztához a tejet a cukorral langyosra melegítem, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A margarint és az olajat is langyosra melegítem.
A dagasztógépbe beleöntöm az átszitált liszt háromnegyedét, az élesztős tejet, a tojásokat a sót és margarint, majd lassú fordulaton kezdem a géppel a dagasztást, majd közepes fordulaton addig dagasztom amíg összeáll tészta.
Megnézem, hogy milyen az állaga. Ha túl lágy, akkor adok hozzá még lisztet és összedagasztom.
Kiveszem a dagasztatógépből, átgyúrom és ellenőrzőm a tészta állagát. Egy tálba teszem, meglisztezem a tetejét és 30 percig kelesztem.
Kiborítom a megkelt tésztát a gyúródeszkára és két egyforma darabra csipem. Átgyúrom, kis cipókat formázok belőlük és pihentetem rövid ideig, mert így könnyebben lehet majd nyújtani.
Kinyújtom az egyik cipót téglalap alakúra, 3 mm vastagra, majd a tészta tetejét megkenem vékonyan olajjal. A mák tölteléket a tészta tetejére rakom és egyenletesen elosztom rajta, majd a tészta két szélét behatom és feltekerem.
A dió töltelékkel ugyanígy járok el, csak itt a dió töltelék tetejére mazsolát szórok.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a bejgliket és megkenem felvert tojással, majd 25 percig meleg helyen újra kelesztem.
A kelesztés után újra megkenem a felvert tojással és megszurkálom a tetejét, hogy ne repedjen ki.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 25 perc szép pirosra sütöm.
Rácson langyosra hűtöm, mert csak így lehet recés késsel szépen szeletelni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »