Fűszervajas mini kalácsok recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Kalács:
- 500 g finomliszt
- 125 ml víz
- 125 ml tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 70 g vaj
Fűszervaj:
- 100 g vaj
- 50 g fokhagyma
- fél csokor petrezselyemzöld
Tetejére:
- tojás
Elkészítése:
A tejet, vizet és a cukrot meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne.
A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, tojást és elkezdjük összeállítani a tésztát. Gyúrás közben adjuk hozzá a puha vajat és azzal együtt állítjuk össze a tésztát, majd dagasztjuk kb 10 percig. A liszt minőségétől függően igényelhet több lisztet vagy folyadékot még. A kezünktől és az edény falától elváló tésztát kell kapnunk.
Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a fűszervajat. A puha vajba belekeverjük a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet.
A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd kb 30 grammnyi darabokra vágjuk és mindegyiket gömbölyítjük, majd letakarjuk és újabb 10 percig pihentetjük.
A kis darabokat kisodorjuk kb arasznyi hosszú rudakká és 3-3 darabot összefonunk vagy ízlés szerint máshogyan megformázzuk. A széleit jól nyomkodhzj össze, hogy kelés és sütés közben ne nyíljanak szét.
A megformázott kalácsokat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és kb 30 percig kelesztjük. A kalácsok felületét lekenjük felvert tojással, majd eloszlatjuk rajtuk a fűszervajat (mi ezt habzsákkal tettük) és 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel) aranybarnára sütjük kb 15-20 perc alatt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? 2025.06.27 péntek
Pénteken jól esik valami könnyedebb, de mégis tartalmas fogás – pont ilyene
Tovább olvasom »