Fűszervajas mini kalácsok recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Kalács:
- 500 g finomliszt
- 125 ml víz
- 125 ml tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 70 g vaj
Fűszervaj:
- 100 g vaj
- 50 g fokhagyma
- fél csokor petrezselyemzöld
Tetejére:
- tojás
Elkészítése:
A tejet, vizet és a cukrot meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk benne.
A lisztben elkeverjük a sót, majd hozzáadjuk az élesztős keveréket, tojást és elkezdjük összeállítani a tésztát. Gyúrás közben adjuk hozzá a puha vajat és azzal együtt állítjuk össze a tésztát, majd dagasztjuk kb 10 percig. A liszt minőségétől függően igényelhet több lisztet vagy folyadékot még. A kezünktől és az edény falától elváló tésztát kell kapnunk.
Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a fűszervajat. A puha vajba belekeverjük a zúzott fokhagymát és az aprított petrezselymet.
A megkelt tésztát enyhén átgyúrjuk, majd kb 30 grammnyi darabokra vágjuk és mindegyiket gömbölyítjük, majd letakarjuk és újabb 10 percig pihentetjük.
A kis darabokat kisodorjuk kb arasznyi hosszú rudakká és 3-3 darabot összefonunk vagy ízlés szerint máshogyan megformázzuk. A széleit jól nyomkodhzj össze, hogy kelés és sütés közben ne nyíljanak szét.
A megformázott kalácsokat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és kb 30 percig kelesztjük. A kalácsok felületét lekenjük felvert tojással, majd eloszlatjuk rajtuk a fűszervajat (mi ezt habzsákkal tettük) és 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütéssel) aranybarnára sütjük kb 15-20 perc alatt.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »