Ferdinánd kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 0,5 dl tej, 1 kk cukor, 6 gramm szárított élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2 ek kristálycukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 vaníliás cukor
A tekercsek lekenéséhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
A kalács locsoláshoz:
- 1,5 dl 3,5 %-os tej, vagy tejszín
- 1 vaníliás cukor
A 24 cm-es torta forma kenéséhez:
- 5 dkg fagyos vaj
- 2 ek kristálycukor
Elkészítése:
A szárított élesztőt a fél dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a kristálycukorral, sóval elkeverjük.
Hozzá adjuk a megkelt élesztőt, a tojás sárgákat és a 2 dl langyos tejjel dagasztjuk. Utolján az olvasztott, langyos vajjal szálasra dagasztjuk.
Kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd 35 × 40 cm-esre nyújtjuk.
A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot krémesre kikeverjük, majd a tésztára kenjük
Feltekerjük szorosan henger formára és 11 db 3,5 cm-es darabokat vágunk belőle.
A formát kivajazzuk, kristálycukorral megszórjuk az oldalát is.
A tekercseket bele tesszük hézagosan. A tekercsek oldalát az olvasztott vajjal körbe lekenjük.
Még 25 percet kelni hagyjuk.
200 fokra melegített sütőbe tesszük úgy, hogy a torta formát egy nagyobb tepsibe tesszük.
15 perc sütés után a vaníliás tejjel, vagy tejszínnel meglocsoljuk, majd 10 perc múlva újból.
A tetejét befedjük alufóliával, hogy meg ne égjen.
Sütés ideje összesen 35 perc volt nálam.
Kivesszük a sütőből, 1-2 perc múlva a torta karikát levesszük, mert különben ráragad.
Jó étvágyat kívánok hozzá!