Hozzávalók:
A töltelékhez:
A tekercsek lekenéséhez:
A kalács locsoláshoz:
A 24 cm-es torta forma kenéséhez:
Elkészítése:
A szárított élesztőt a fél dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a kristálycukorral, sóval elkeverjük.
Hozzá adjuk a megkelt élesztőt, a tojás sárgákat és a 2 dl langyos tejjel dagasztjuk. Utolján az olvasztott, langyos vajjal szálasra dagasztjuk.
Kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd 35 × 40 cm-esre nyújtjuk.
A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot krémesre kikeverjük, majd a tésztára kenjük
Feltekerjük szorosan henger formára és 11 db 3,5 cm-es darabokat vágunk belőle.
A formát kivajazzuk, kristálycukorral megszórjuk az oldalát is.
A tekercseket bele tesszük hézagosan. A tekercsek oldalát az olvasztott vajjal körbe lekenjük.
Még 25 percet kelni hagyjuk.
200 fokra melegített sütőbe tesszük úgy, hogy a torta formát egy nagyobb tepsibe tesszük.
15 perc sütés után a vaníliás tejjel, vagy tejszínnel meglocsoljuk, majd 10 perc múlva újból.
A tetejét befedjük alufóliával, hogy meg ne égjen.
Sütés ideje összesen 35 perc volt nálam.
Kivesszük a sütőből, 1-2 perc múlva a torta karikát levesszük, mert különben ráragad.
Jó étvágyat kívánok hozzá!