Ferdinánd kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Ferdinánd kalács

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 0,5 dl tej, 1 kk cukor, 6 gramm szárított élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek kristálycukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 3 tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor

A tekercsek lekenéséhez:

  • 5 dkg olvasztott vaj

A kalács locsoláshoz:

  • 1,5 dl 3,5 %-os tej, vagy tejszín
  • 1 vaníliás cukor

A 24 cm-es torta forma kenéséhez:

  • 5 dkg fagyos vaj
  • 2 ek kristálycukor

Elkészítése:

A szárított élesztőt a fél dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a kristálycukorral, sóval elkeverjük.

Hozzá adjuk a megkelt élesztőt, a tojás sárgákat és a 2 dl langyos tejjel dagasztjuk. Utolján az olvasztott, langyos vajjal szálasra dagasztjuk.

Kelesztő tálba tesszük, majd duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, majd 35 × 40 cm-esre nyújtjuk.

A vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot krémesre kikeverjük, majd a tésztára kenjük

Feltekerjük szorosan henger formára és 11 db 3,5 cm-es darabokat vágunk belőle.

A formát kivajazzuk, kristálycukorral megszórjuk az oldalát is.

A tekercseket bele tesszük hézagosan. A tekercsek oldalát az olvasztott vajjal körbe lekenjük.

Még 25 percet kelni hagyjuk.

200 fokra melegített sütőbe tesszük úgy, hogy a torta formát egy nagyobb tepsibe tesszük.

15 perc sütés után a vaníliás tejjel, vagy tejszínnel meglocsoljuk, majd 10 perc múlva újból.

A tetejét befedjük alufóliával, hogy meg ne égjen.

Sütés ideje összesen 35 perc volt nálam.

Kivesszük a sütőből, 1-2 perc múlva a torta karikát levesszük, mert különben ráragad.

Jó étvágyat kívánok hozzá!