Berliner (német fánk) recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb 4 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 0,5 dl rum
- csipet só
Sütéshez:
- kb 1 l olaj
Töltéshez:
- folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, mogyorókrém vagy hígabb puding ízlés szerint
- tetejére porcukor
Elkészítése:
Tészta:
Kb 2 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Közben a tészta többi hozzávalóját (a maradék tej kivételével) egy nagyobb edénybe mérjük (a sót a lisztbe keverjük bele, ne érintkezzen az élesztővel), majd adjuk hozzá az élesztős tejet is és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Menet közben annyi tejet adjunk még hozzá, hogy puha legyen a tészta, de elváljon a kezünktől és a dagasztótáltól is.
Dagasszuk kb 10-15 percig a tésztát vagy amíg szép sima nem lesz a felülete, majd takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át.
Formázás, sütés:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítsuk és tépjünk belőle kb mandarin méretű darabokat. Mindegyik darabot gömbölyítsük és formázzunk belőle gombócot. Az alját jól zárjuk le, majd tegyük enyhén lisztezett felületre egymástól távolabb. Takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig.
Egy nagyobb edényben melegítsük fel közepes lángon az olajat, majd süssük ki a fánkokat 6-8 perc alatt. Félidőben fordítsuk meg. Egyszerre ne süssünk túl sokat, mert még nőni fognak sütés közben!
Ha mindkét oldala megsült a fánkoknak, akkor szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni.
Töltés:
Ha szeretnénk, akkor habzsákból különböző töltelékeket tölthetünk bele, de üresen is nagyon finom.
Porcukorral bőven megszórva tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »