Berliner (német fánk) recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb 4 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 0,5 dl rum
- csipet só
Sütéshez:
- kb 1 l olaj
Töltéshez:
- folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, mogyorókrém vagy hígabb puding ízlés szerint
- tetejére porcukor
Elkészítése:
Tészta:
Kb 2 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Közben a tészta többi hozzávalóját (a maradék tej kivételével) egy nagyobb edénybe mérjük (a sót a lisztbe keverjük bele, ne érintkezzen az élesztővel), majd adjuk hozzá az élesztős tejet is és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Menet közben annyi tejet adjunk még hozzá, hogy puha legyen a tészta, de elváljon a kezünktől és a dagasztótáltól is.
Dagasszuk kb 10-15 percig a tésztát vagy amíg szép sima nem lesz a felülete, majd takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át.
Formázás, sütés:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítsuk és tépjünk belőle kb mandarin méretű darabokat. Mindegyik darabot gömbölyítsük és formázzunk belőle gombócot. Az alját jól zárjuk le, majd tegyük enyhén lisztezett felületre egymástól távolabb. Takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig.
Egy nagyobb edényben melegítsük fel közepes lángon az olajat, majd süssük ki a fánkokat 6-8 perc alatt. Félidőben fordítsuk meg. Egyszerre ne süssünk túl sokat, mert még nőni fognak sütés közben!
Ha mindkét oldala megsült a fánkoknak, akkor szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni.
Töltés:
Ha szeretnénk, akkor habzsákból különböző töltelékeket tölthetünk bele, de üresen is nagyon finom.
Porcukorral bőven megszórva tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »