Berliner (német fánk) recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- kb 4 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 2,5 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 0,5 dl rum
- csipet só
Sütéshez:
- kb 1 l olaj
Töltéshez:
- folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, mogyorókrém vagy hígabb puding ízlés szerint
- tetejére porcukor
Elkészítése:
Tészta:
Kb 2 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Közben a tészta többi hozzávalóját (a maradék tej kivételével) egy nagyobb edénybe mérjük (a sót a lisztbe keverjük bele, ne érintkezzen az élesztővel), majd adjuk hozzá az élesztős tejet is és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Menet közben annyi tejet adjunk még hozzá, hogy puha legyen a tészta, de elváljon a kezünktől és a dagasztótáltól is.
Dagasszuk kb 10-15 percig a tésztát vagy amíg szép sima nem lesz a felülete, majd takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át.
Formázás, sütés:
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítsuk és tépjünk belőle kb mandarin méretű darabokat. Mindegyik darabot gömbölyítsük és formázzunk belőle gombócot. Az alját jól zárjuk le, majd tegyük enyhén lisztezett felületre egymástól távolabb. Takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig.
Egy nagyobb edényben melegítsük fel közepes lángon az olajat, majd süssük ki a fánkokat 6-8 perc alatt. Félidőben fordítsuk meg. Egyszerre ne süssünk túl sokat, mert még nőni fognak sütés közben!
Ha mindkét oldala megsült a fánkoknak, akkor szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni.
Töltés:
Ha szeretnénk, akkor habzsákból különböző töltelékeket tölthetünk bele, de üresen is nagyon finom.
Porcukorral bőven megszórva tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »