Berliner (német fánk)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Berliner (német fánk)

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • kb 4 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg porcukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 4 tojássárga
  • 0,5 dl rum
  • csipet só

Sütéshez:

  • kb 1 l olaj

Töltéshez:

  • folyékony lekvár, olvasztott csokoládé, mogyorókrém vagy hígabb puding ízlés szerint
  • tetejére porcukor

Elkészítése:

Tészta:

Kb 2 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Közben a tészta többi hozzávalóját (a maradék tej kivételével) egy nagyobb edénybe mérjük (a sót a lisztbe keverjük bele, ne érintkezzen az élesztővel), majd adjuk hozzá az élesztős tejet is és kezdjük el összegyúrni a tésztát. Menet közben annyi tejet adjunk még hozzá, hogy puha legyen a tészta, de elváljon a kezünktől és a dagasztótáltól is.

Dagasszuk kb 10-15 percig a tésztát vagy amíg szép sima nem lesz a felülete, majd takarjuk le és kelesszük kb 1 órán át.

Formázás, sütés:

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítsuk és tépjünk belőle kb mandarin méretű darabokat. Mindegyik darabot gömbölyítsük és formázzunk belőle gombócot. Az alját jól zárjuk le, majd tegyük enyhén lisztezett felületre egymástól távolabb. Takarjuk le és kelesszük újabb 30 percig.

Egy nagyobb edényben melegítsük fel közepes lángon az olajat, majd süssük ki a fánkokat 6-8 perc alatt. Félidőben fordítsuk meg. Egyszerre ne süssünk túl sokat, mert még nőni fognak sütés közben!

Ha mindkét oldala megsült a fánkoknak, akkor szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni.

Töltés:

Ha szeretnénk, akkor habzsákból különböző töltelékeket tölthetünk bele, de üresen is nagyon finom.

Porcukorral bőven megszórva tálaljuk.