Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Fánk variációk recept

Fánk variációk
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 1,25 kg finomliszt
    • 5 dkg friss élesztő
    • 15 dkg puha margarin
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és 4 db sárgája
    • 3 cs vaníliás cukor
    • csipet só
    • 6 ek sütőrum
    • 15 dkg kristálycukor
    • 2 nagy ek tejföl (20 %-os)
    • 2-3 dl langyos tej (amennyit felvesz a tészta)

    Muffinokhoz:

    • 1 ek kakaópor

    Mázhoz ízlés szerint:

    • 1 ek étolaj
    • 15 dkg tejcsokoládé
    • 10 dkg étcsokoládé
    • 2 dkg fehér csokoládé
    • tortadara
    • színes díszítő cukorkák

    Elkészítése:

    Kevés, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és a többi hozzávalóval együtt az átszitált liszthez adjuk. Annyi langyos tejjel dolgozzuk össze amennyit felvesz ahhoz, hogy egy szép sima és tökéletes puha tésztagombócot tudjunk készíteni.

    Letakarva 1 órát kelesztjük.

    Ezután ujjnyi vastagra kisodorjuk és lyukas fánkokat szaggatunk a tésztából.

    És ennél a pontnál el lehet dönteni, hogy tepsire téve sütőben vagy serpenyőben forró olajban sütjük-e ki a fánkokat, ugyanis ez a recept mindkét verzióhoz tökéletes!

    Ha étolajban sütjük, akkor egy magasabb falú edényben nagyjából fél litert felhevítünk és a fánkok mindkét oldalát szép pirosra megsütjük, végül papírtörlőre szedve hagyjuk a csokizásig kihűlni.

    Jómagam most a sütőben sült formát választottam. Szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre téve, 190 fokra előmelegített sütőben 17-20 perc alatt megsültek.

    A változatosság kedvéért a fánkokból kiszaggatott lyukakat is ugyanígy megsütjük és rácsra tesszük.

    Ezalatt míg sülnek a tészták, a szaggatásból leeső széleket elfelezzük és egyik felét kakaóporral megszórva, másik felét úgy natúr összegyúrjuk, majd egymásra téve kisodorjuk, késsel felcsíkozzuk és tetszés szerint fonva, csavarva, bármilyen alakzatban, vagy ahogyan én készítettem, szilikonos sütőformába rakva végül azokat is megsütjük.

    Miután kihűltek a sütemények, a csokoládékat az olajjal gőz felett felolvasztjuk, a tetejüket belemártjuk vagy ízlés szerint csak rájuk csorgatjuk és rácsra téve a cukorkákkal díszíthetjük.

    Ideális farsangra, szülinapi zsúrokra, vagy csak ha valami édességre rákívánunk! :)

    Jó étvágyat kívánok!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá